Annons

Varför försämra studiemedlen?

STUDIEEKONOMI Den studiesociala utredningen vill minska det generella studiemedlet från sex till fyra år för att studenterna ska bli mer målinriktade och avsluta sin påbörjade utbildning snabbare. Helt fel tänkt, tycker representanter för 18 ­studentförbund och studentkårer i hela Sverige. Bättre vore att höja studiemedlen så att studenterna slipper ta extrajobb för att klara sig.

Publicerad

Under en lång period har fokus i den utbildningspolitiska debatten legat på hur man kan få studenter att plugga snabbare och komma ut i arbetslivet fortare. Den studiesociala utredningens förslag, som presenterades i måndags, om att förkorta det generella studiemedlet från sex till fyra år, motiveras på liknande sätt: studenter ska inte byta utbildning titt som tätt utan slutföra den utbildning de påbörjat – då får de mer studiemedel.

Detta stuprörst
änkande kring högre utbildning riskerar inte bara att låsa in människor i program och yrkesval de egentligen inte är intresserade av, det höjer också trösklarna väsentligt för de grupper som redan idag i stor utsträckning står utanför högskolan.

Annons
Annons
Annons