Annons
X
Annons
X
Film
Kommentar

Elias Björkman: Varför förbjuds inte Google?

Filmbranschen såg domen mot Bredbandsbolaget som en framgång. Men borde branschen verkligen vara nöjd?

En person går in på fildelningssajten The Pirate Bay via sin bärbara dator.
En person går in på fildelningssajten The Pirate Bay via sin bärbara dator. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Det är nu en månad sedan internetleverantören Bredbandsbolaget i en unik dom ålades att blockera sina kunders tillgång till fildelningssajten The Pirate Bay och streamingsajten Swefilmer, den sistnämnda dock redan nedlagd då domen avkunnades.

Den 8 februari, några dagar före domen, anordnade Film- och tv-branschens samarbetskommitté ett seminarium där man bland annat bjudit in justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, som lovade hårdare tag mot illegal fildelning, och den amerikanske professorn Michael D Smith. Smith hävdade med bestämdhet att det inte finns någon akademisk forskning som stödjer den populära tesen att så kallade fildelare lagligen köper mer film och tv än andra användare.

Jakob Willer, direktör för den danska telecombranschens intresseorganisation Teleindustrien, talade om de tidigare hårda tongångarna mellan bredbandsbolagen och film- och musikbranschen som nu övergått i samförstånd. Även i Danmark blockeras sajter, men – och detta är Willer noga med att betona – endast efter beslut från domstol och endast så kallad ”mjuk” DNS-blockering (en blockering som lätt kan kringgås, för övrigt).

Annons
X

Den samsyn som råder förvånar mig. Borde branschen vara så här nöjd? Att tvinga fram en blockering av sajter är problematiskt. Om vi börjar här, var går gränsen? Om The Pirate Bay – som tillhandahåller länkar som möjliggör nedladdning av en mängd legalt liksom illegalt material – förbjuds, varför förbjuds inte också till exempel Google där exakt samma länkar går att få tag på?

Men förutom uppenbara invändningar borde branschen rannsaka sig själv. I The Pirate Bays kölvatten har vi sett en mängd lagliga streamingsajter växa sig framgångsrika. Nyckeln till framgång har framför allt varit snabbhet och enkelhet: det finns ingen anledning för mig att ladda hem något olagligt när jag lika gärna kan se det i perfekt hd på min Apple TV för en kostnad av 89 kronor i månaden.

Därför är det märkligt hur mycket av den svenska och internationella filmskatten som inte går att streama eller hyra på vod lagligt i Sverige. Och när svenska TNT (som ingår i Millennium Media Group som i sin tur ägs av Turner Broadcasting System, en del av Time Warner som också äger bland andra HBO och Warner Bros) väljer att enbart tablålägga den hyllade tv-serien ”Search party” – av New York Magazine utsedd till en av förra årets bästa serier – är det tydligt hur branschen motarbetar sig själv, skjuter sig själv i foten. Jag mejlar och frågar TNT:s pressavdelning varför man 2017 inte har någon playtjänst men får inget svar. Inte heller kanalens officiella Twitterkonto (@tnt_sverige med 18 följare!) kan förklara den marknadsstrategiska icke-planen att gömma undan den omskrivna dramakomedin och låta den självdö 21.55 på tisdagskvällar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och är det så att branschen i stället vill att publiken ska gå på bio misslyckades man med det totalt när ”Sameblod” hade premiär den 3 mars. Som filmtidningen FLM uppmärksammade några dagar senare var det nästan omöjligt att se Amanda Kernells festivalvinnare och kritikerfavorit på bio: i Stockholm visades den i endast två mindre salonger. Trots detta blev premiärhelgen en framgång med 12 981 besökare och efter kritik och ett uppenbart publikintresset ökade SF antalet biografer och visningar.

  Ytterligare vissa tv-serier är fortfarande fast i det ålderdomliga rättighetssystemet. Om jag i Sverige vill se den färska säsongen av ”The Americans” på laglig väg får jag vänta i ett år. (Men rättsligt är det ännu en gråzon om det går att förbjuda någon att titta på streamad tv så länge inget av den visade eller spelade filen helt eller delvis mellanlagras på din egen dator. Det verkar generellt vara svårt att förbjuda människor att … hålla ögonen öppna.)

  I nuläget gör film- och tv-branschen det inte lätt för en film- och tv-älskare som jag själv.

  Annons

  En person går in på fildelningssajten The Pirate Bay via sin bärbara dator.

  Foto: Vilhelm Stokstad / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X