Guy Dammann:Varför firar vi inte våra stora operastjärnor?

Guy Dammann
Nina Stemme, Malin Byström och Petter Mattei – tre svenska operastjärnor i världsklass.
Nina Stemme, Malin Byström och Petter Mattei – tre svenska operastjärnor i världsklass. Foto: Jessica Gow/TT, Dan Hansson, Jurek Holzer

Sverige har många operastjärnor i absolut världsklass – men varför uppmärksammas inte deras prestationer mer? Det är dags att det sjungande landet börjar lyfta fram de egna talangerna. Scrolla nedåt för Guy Dammanns musiktips.

Under strecket
Publicerad
Zara Larsson möter resenärer på Arlanda. Men varför saknas våra stora operastjärnor?

Zara Larsson möter resenärer på Arlanda. Men varför saknas våra stora operastjärnor?

Foto: Claudio Bresciani/TT
Jenny Lind.

Jenny Lind.

Foto: Mary Evans/IBL
Malin Byström som Salome på Royal Opera House i London.

Malin Byström som Salome på Royal Opera House i London.

Foto: Alastair Muir/IBL
Annons

När jag var i London nyligen ställdes det många frågor om det svenska alfabetets sista bokstav. Allra främst hur det uttalas. Orsaken bakom denna taltekniska enkät är den svenska sopranen Malin Byström, som prisades från alla hörn för sitt framförande av huvudrollen i Richard Strauss opera ”Salome” vid Covent Garden. Byström har sjungit för Londons operapublik ett flertal gånger, oftast i roller av Mozart, Verdi och Rossini, och inledde även den aktuella säsongen som Hélène i Verdis ”Les Vêpres Siciliennes”. Men rollen som Salome är bland de allra mest krävande, särskilt i David McVicars scenuppsättning från 2009 där prinsessan inte är ett naivt barn utan en vuxen kvinna som agerar fullt medvetet. Byström uppvisar en brinnande intensitet som fångar prinsessans kalla, nästan psykotiska amoralitet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons