X
Annons
X
George Karimi har svåra men efter tolv år i fängelse. Först nu, två år efter frigivningen, har han börjat arbeta lite igen.
George Karimi har svåra men efter tolv år i fängelse. Först nu, två år efter frigivningen, har han börjat arbeta lite igen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Varför fängslade Sverige George Karimi?

Långläsning

Han trodde att mardrömmen var över. Den svenske affärsmannen George Karimi satt fängslad i sju år i Kina efter en undermålig rättegång utan vittnen. Men när Sverige fått ut honom från Kina fick han inte komma hem till sin familj. I stället spärrades han in i fem år, bland annat på högriskfängelset Kumla.

Arlanda den 30 juli 2010. Tre civilklädda fångvaktare slussar George Karimi ur flygplanets kabin, genom gången som ansluter till terminalbyggnaden och sedan nedför en trappa. På landningsbanan, precis framför flygplanet, står en skåpbil från kriminalvården parkerad. En av vakterna går för att hämta George Karimis resväska från rullbandet, medan de andra väntar i skåpbilen.

Efter sju år i kinesiska häkten och fängelser skulle mardrömmen snart vara över. George Karimi var tillbaka i Sverige och skulle få återförenas med familj och vänner.

George Karimi har svåra men efter tolv år i fängelse. Först nu, två år efter frigivningen, har han börjat arbeta lite igen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 9

Efter att George Karimi släpptes ur svenskt fängelse 2015 har han börjat undersöka vad som hände bakom kulisserna och begärt ut hela sin akt från UD.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 9

I december 2005 döms George Karimi till livstids fängelse av en domstol i Peking. I sina meddelanden till UD i Stockholm ifrågasätter den svenska ambassaden kvaliteten på den kinesiska domen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 9

”Ambassaden anser att domen ej vilar på goda rättsgrunder och att Karimi dömts till ett oförsvarligt högt straff”, skrev svenska ambassaden i Peking i en rapport till UD i Stockholm.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 9

George och dottern Arineh på fest, 2001.

Foto: Privat Bild 5 av 9

George Karimi i den förbjudna staden, 1997.

Foto: Privat Bild 6 av 9

George, yngsta dottern Arineh, och hunden Zorro. Arineh var bara sex år när George fängslades i Kina och han missade en stor del av hennes uppväxt.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 7 av 9
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 8 av 9

Familjen har bott i samma lägenhet i Jakobsberg sedan 1997. När George satt fängslad i Kumla var det långt för familjen att åka för att hälsa på honom.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 9 av 9
Annons
X
Annons
X
Annons
X