Annons

Varför en guldgruva för dem som hyr ut?

Regeringens bostadspolitik har blivit en guldgruva för andrahandsvärdar. Samtidigt har de unga bostadslösa blivit ännu mer rättslösa och otrygga. Samhället måste ta ett större ansvar för att alla har någonstans att bo, skriver Stefan Lindborg, förbundsordförande för Ung Vänster.

Under strecket
Publicerad

Medan bostadsbristen biter sig fast sätts ungas möjlighet att bli vuxna på undantag. Istället för en egen lägenhet förväntas vi bo kvar hemma hos föräldrarna, soffsurfa hos kompisar eller bo på osäkra och dyra andrahandskontrakt. Bara i Stockholms län saknar mer än hälften av alla ungdomar en egen lägenhet. Den borgerliga regeringen tycks tro att ungdomar får det lättare på bostadsmarknaden om våra rättigheter urholkas ytterligare. Hur ska man annars tolka den lagändring som trädde i kraft första februari och som i praktiken innebär marknadshyror på andrahandslägenheter?

Svenska Dagbladets granskning av hyresnivåerna i Stockholm, Hyreskollen, visar på ett tydligt sätt konsekvenserna av den förändrade lagen. I dagens tidning kan man se hur hyrorna på en andrahandslägenhet i Stockholms län har ökat med 10 procent, enbart under perioden januari till mars. Ännu värre är det, så klart, i innerstan och för de typer av lägenheter som flest efterfrågar.

Annons
Annons
Annons