Annons

”Varför denna rädsla för att utvärdera?”

Justitieminister Morgan Johansson.
Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Patrik Österberg/TT

Finns det något annat politikområde än narkotikapolitiken där en uttalad försämring tas till intäkt för att politiken har varit verkningsfull? Den frågan ställer debattörer i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Istället för att bemöta våra argument i sak väljer Lennart Karlsson från Svenska narkotikapolisföreningen och Jessica Vikberg från Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle att sätta ihop en halmdocka som de sedan kritiserar. I sin replik (15/6) påstår de att vårt syfte är att avskaffa förbudet mot icke-medicinskt bruk av narkotika. Detta är antingen en medveten förvanskning eller en oförmåga att förstå vad diskussionen handlar om.

Det vi förespråkar (SvD 10/6) är att en utvärdering av den svenska narkotikapolitiken också bör innefatta kriminaliseringen av narkotikabruk utanför sjukvården. Det handlar om att ta fram kunskap om vilka effekter – positiva såväl som negativa – som kriminaliseringen har haft, men också att undersöka om det kan finnas andra och mer verksamma samhällsreaktioner på otillåtet narkotikabruk än bestraffning. Vi är inte ensamma om att efterlysa en utvärdering av den mer än trettio år gamla lagstiftningen; även Folkhälsomyndigheten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har efterfrågat detta, liksom flera partier i riksdagens socialutskott.

Annons
Annons
Annons