”Varför byter ni inte namn, Brommapojkarna?”

Europas största ungdomsförening i fotboll för både killar och tjejer heter Brommapojkarna. Men förslaget att byta till ett könsneutralt namn röstades ned.

1/2

”Många säger till oss när vi kommer till matcher ’men ni är ju tjejer!’”, berättar spelarna Ella, Emilia, Astrid och Jennifer som spelar i Brommapojkarna.

Foto: Emma-Sofia Olsson
2/2

Brommapojkarna är Europas största fotbollsförening för unga. Av 4000 ungdomsspelare är cirka 1000 tjejer.

Foto: Emma-Sofia Olsson

– Vi vill att alla ska känna sig hemma i föreningen, oavsett om man är tjej eller kille, säger Ella.

Hon spelar i klubbens F03:2-lag, och tillsammans med lagkamraterna Emilia, Astrid och Jennifer tycker hon att det är gammalmodigt att en klubb där både pojkar och flickor spelar har ett namn som slutar på "pojkarna". Många av lagen som tjejerna ­möter blir förvånade över klubbnamnet ("men, ni är ju tjejer!"), och även personer i deras om­givning.

– När vi heter Brommapojk­arna känns det som att fotboll är något som bara killar kan spela. Om det hade hetat BP, vilket är det andra förslaget och det vi alltid kallas ändå, hade både tjejer och killar känt sig välkomna i klubben, säger Emilia.

Tjejerna är upprörda och tycker det känns gammalmodigt att klubben inte vill förändra ålderdomliga traditioner. Foto: Emma-Sofia Olsson

En demokratisk omröstning hölls nyligen på föreningens årsmöte. Eftersom tjejerna är under 18 år fick de inte rösta. Med 29 röster för och 37 emot stod det klart att det inte blir något namnbyte.

Att "traditioner är viktiga" – Brommapojkarna har funnits sedan 1942 – och att "de som inte gillar namnet kan byta klubb" var, enligt personer som var på ­mötet, två argument som framfördes.

Majoriteten av de som lade sin röst på att namnet skulle behållas var de äldre, manliga medlemmarna. Tjejerna, som spelat länge i laget, har många kompisar där och vill inte byta förening.

– Vi ungdomar känner oss utanför beslutet. Det är ett beslut som fattats av vuxna, men det är vi unga som spelar. Det känns som att de inte lyssnar på oss, säger Jennifer.

70 procent av er som röstade på vår Instagram tycker inte att klubbar ska ha ”pojkar” elller ”flickor” i namnet. Foto: Emma-Sofia Olsson

I Brommapojkarna spelar ungefär 4 000 personer, cirka 1 000 av dem är tjejer, och cirka 95 procent av verksamheten står ungdomarna för.

– Hade den här föreningen ­hetat "Brommaflickorna" tror jag det hade ifrågasatts ännu mer. Jag tror inte så många killar hade börjat i den då, säger Jennifer.

Argumentet att "laget alltid har hetat så" tycker de inte är bra.

– Tider förändras. Bara en sådan grej att vi har kaptensbindel med Pride-färger gör att alla, oavsett sexualitet, känner sig välkomna. Jag kan förstå att det är en större grej med namnet, eftersom klubben hetat så väldigt länge, men varför inte byta? Alla människor vill känna sig inkluderade, säger Jennifer.

Tjejernas förhoppning är att frågan tas upp på nästa årsmöte, och att det då blir en ändring av klubbnamnet.

– Det är upp till medlemmarna att bestämma vad som händer nu, men ett namnbyte måste göras på ett årsmöte och kan alltså tidigast fås till i februari 2019 i så fall, säger Fredrik Bergholm, styrelseordförande i Brommapojkarna.

”Många säger till oss när vi kommer till matcher ’men ni är ju tjejer!’”, berättar spelarna Ella, Emilia, Astrid och Jennifer som spelar i Brommapojkarna.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 4

Brommapojkarna är Europas största fotbollsförening för unga. Av 4000 ungdomsspelare är cirka 1000 tjejer.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 2 av 4

Tjejerna är upprörda och tycker det känns gammalmodigt att klubben inte vill förändra ålderdomliga traditioner.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 3 av 4

70 procent av er som röstade på vår Instagram tycker inte att klubbar ska ha ”pojkar” elller ”flickor” i namnet.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X