Annons

”Varför blundar ministern för vårt kulturarv?”

Biologiska museet är stängt sedan den 1 september. Myntkabinettet krymper sin verksamhet och flyttar till Historiska museet.
Biologiska museet är stängt sedan den 1 september. Myntkabinettet krymper sin verksamhet och flyttar till Historiska museet. Foto: Staffan Löwstedt, Jan Collsiöö/TT

Flera av Stockholms anrika museer lever farligt. Är det under en rödgrön regering som stora delar av vårt kulturarv kommer att gå upp i rök? frågar sig Rasmus Jonlund och Christer Nylander från Liberalerna.

Uppdaterad
Publicerad

Förra hösten tog museidebatten rejäl fart med diskussionen om Världskulturmuseerna. Ekonomin – ansträngd inte minst på grund av hög hyra för Världskulturmuseet i Göteborg – togs till intäkt för planer på att samlokalisera Medelhavsmuseet, Etnografiska och Östasiatiska i Stockholm. Planer som möttes av stark kritik. Många såg kopplingar till en pågående politisering av innehållet i museernas program och hur samlingarna skulle presenteras.

Under vintern och våren följde ytterligare hot: Myntkabinettet finns sedan mitten av 90-talet i specialanpassade centrala lokaler vid Slottsbacken. Det ska nu krympas och flyttas in i Historiska museet på Östermalm. Alternativet att finnas kvar på mindre ytor på nuvarande adress tycks ha avfärdats.

Annons
Annons
Annons