Annons

Varför blev Nya Amsterdam Nya York?

”Fort Nieuw Amsterdam op de Manhatans” – nederländsk illustration av bosättningen Nya Amsterdam från 1626.
”Fort Nieuw Amsterdam op de Manhatans” – nederländsk illustration av bosättningen Nya Amsterdam från 1626. Foto: Lebrecht/I

Som uppföljning till gårdagens amerikanska tema väljer jag idag att besvara en fråga om New York. Det är väl känt att staden tidigare hette Nya Amsterdam. Engelsmännen erövrade staden från nederländarna och döpte om den. Samtidigt tycks Nederländerna vid denna tid, på 1600-talet, ha varit en starkare sjönation än England. Kunde man inte ha behållit staden?

Publicerad

Jo, det kunde man. Att Nederländerna valde att acceptera den engelska erövringen av vad som skulle bli Nya världens metropol (vilket ingen anade på den tiden; Nya Amsterdam hade knappt 300 invånare) berodde på prioriteringar. Ett krig var slut, man möttes vid förhandlingsbordet, och alla visste att ingen kunde vinna allt. Alltså prioriterade de nederländska delegaterna de koloniala scener som framstod som viktigast – och dit hörde inte Nordamerika.

Kriget ifråga utkämpades åren 1665–1667 och handlade om kontrollen av handel och handelsstationer i fjärran länder. Konfliktens mest minnesvärda resultat var att engelsmännen erövrade Nya Nederländerna i Nordamerika, med dess huvudstad Nya Amsterdam på Manhattan. Kolonierna övergick i engelskt välde och bytte namn till New York, New Jersey, Pennsylvania och Delaware (sistnämnda koloni hade ursprungligen varit svensk men erövrats av nederländarna 1655).

Annons
Annons
Annons