Annons
X
Annons
X

Varför blev du romersk legionär?

Lars Ahlkvist, kommunalråd i Hörby (M), lät sig avmålas som romersk legionär jämte Jesus på kommunhusets blivande monumentalmålning.

Och enligt Skånska Dagbladet gjordes aldrig någon upphandling.

– Konst ska engagera och väcka debatt, säger kommunalrådet.

Lars Ahlkvist som romersk legionär.

Lars Ahlkvist som romersk legionär. Foto: PRIVAT

Varför blev du romersk legionär?

– Därför att vi har en rik historia av utsmyckning i Hörby. En tidigare målning från 1947 visar det moderna genombrottet med flyget, tåget och lantbruket. Nu vill vi ha en ny stor målning till vårt utbyggda kommunhus och knyta ihop nutid och historia.

Men vilken är kopplingen mellan Hörby och Romarriket?

Annons
X

– Nja, alltså den går via kyrkan. På tavlan eskorteras förresten Jesus också av en modern polis. Tavlan blandar gammalt och nytt. Vi har med den arabiska våren men också ett snapphaneslag vid Hörby. Med är också lokala företagare och tre av Hörbys präster i en golgataprocession.

Blir tavlan värd 600 000 kronor?

– Ja, målningen blir 5 x 6 meter, så per kvadratmeter är den billig. Vi arrangerade en scen som en del av Hörby marknad i juli i år. Konstnären Johan Falkman fotograferade av oss, och nu har han sin konstnärliga frihet. Hälften betalas via vårt kommunala fastighetsbolag, för det är ju de som äger det nya kommunhuset.

Bland annat Skånska Dagbladet ifrågasätter upphandlingen…

– Det är väl i och för sig synd om folk bara läser rubriker. Men konst ska ju engagera och väcka debatt. Helt klart får Hörby väldigt mycket uppmärksamhet och det lär ju aldrig vara fel.

Ryms fler Hörbypolitiker än du på tavlan?

– Ingen aning.

LÄS MER: Kommunalråd lät bekant måla dyrgrip.

Annons
Annons
X

Lars Ahlkvist som romersk legionär.

Foto: PRIVAT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X