Annons
X
Annons
X

”Varför betala för något man inte vill ha”

Det är många av SvD:s läsare som reagerat på förslaget att göra tv-avgiften till en allmän avgift som dras på skattsedeln. Orättvist mot både kommersiella aktörer och privatpersoner tycker en del, medan andra tycker att alla medborgare borde vara med och betala för public service.

Det är många SvD-läsare som har reagerat på förra SVT-chefen Christina Jutterströms utspel om att göra om tv-licensen till en allmän tv-avgift som dras på skattsedeln.

”Det logiska är att man betalar för det man vill ha. Ingen ska tvingas betala för något man inte vill ha. I dag finns ett stort utbud med betalkanaler som fungerar, och konkurrens mellan dessa. Så, varför skulle det inte fungera för SVT också, frågar sig Micke.

Terold är inne på samma linje:

Annons
X

”Det är enkelt att med digital-tv begränsa tillgången till SVT:s kanaler så att enbart de som betalar avgift kan se. Det kallas betal-tv och används av andra programbolag. Varför kan inte SVT använda sig av det?” skriver signaturen.

Kritiken fortsätter.

”Det är helt sjukt att i ett ”demokratiskt” samhälle tvinga människor att betala för något de kanske inte vill se”, skriver Erik L.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Konstigt att svenska folket ska behöva tvingas att betala för något en mycket liten självupptagen och urusel yrkesgrupp vill ha finansierat. Varför inte införa skatt på påtvingat nyårsfyrverkeri? Alla betalar det men bara ett fåtal vill se eländet”, skriver Rufus.

  Andra tycker att finasieringen är orättvis mot de privata aktörerna.

  ”Man kan inte ge vissa medier gräddfil med beskattningsrätt. SVT konkurrerar med privata mediebolag och skall därför konkurrera med lika villkor. Redan nu bör de privata medierna anmäla saken till EU domstolen”, skriver signaturen Ik.

  Men signaturen Snuskburken ifrågasätter om den svenska viljan att betala tv-licens verkligen är så dålig som Christina Jutterström antyder.

  ”13 procent betalar inte och då slås det på trumman. Det betyder ju också att 87 procent faktiskt betalar. Är inte det en ganska stor siffra? Självklart vore det ju bra om 100 procent betalade men är det möjligt överhuvudtaget frågar jag mig”, skriver signaturen.

  Andra tycker att public service ska vara skattefinansierat och att alla ska vara med och betala.

  ”Det finns väl inte någon i landet som aldrig tittat på TV. Att betala skatt innebär ju inte att att man måste få tillbaka varje krona för egen privat del, men det är det väl många som glömt i det nya egosamhället”, skriver Nils.

  ”Jag vill inte ha bilvägar. Varför ska jag behöva betala för dem när jag inte har körkort? Jag vill inte ha en levande glesbygd, varför ska jag behöva betala för den när jag inte bor där? Om alla bara betalar för det de använder/vill ha skulle det inte fungera så bra alla gånger”, skriver Boose.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X