X
Annons
X
Fördjupning

Varför är filmförlossningar en studie i skräck?

I det gamla Hollywood var gravida kvinnor bannlysta. Idag syns de överallt, i snyftare, skräckfilm och "momcoms". Men med manliga regissörer vid rodret klumpas kvinnors upplevelser ihop till en sockrad klyscha av mjuk moderskärlek och osjälviskhet – och filmförlossningen är en studie i skräck och panik. Vi tittar närmare på barnafödandet på bioduken.

Alice Lowe som spelar Ruth i ”Prevenge”: Graviditet och förlossning är en outforskad guldgruva för filmare som vill berätta om vad det innebär att vara människa. ”Att vara gravid är en existensiell kris – helt i klass med 'Hamlet'”. Foto: Courtesy Everett Collection/Nonstop
Läs mer om SvD:s kulturmagasin

Ruth är höggravid. Men i stället för att drömskt dricka ingefärste med ena handen kärleksfullt vilande på sin runda mage tar hon livet av folk. Hennes man har dött i en klättringsolycka, och när det ofödda barnet befaller henne att mörda alla som kan kopplas till hans död, skrider hon till verket med oväntad entusiasm.

Det mest slående med regissören och skådespelaren Alice Lowes debutfilm "Prevenge" är inte de brutala morden och det onda fostret, utan hur lätt det är att känna igen sig i Ruths upplevelse. Känslan av att vara ockuperad av en främmande varelse, av att förlora kontrollen över sin kropp och sitt liv, av skräck inför det okända livet bortom förlossningen – vi är många som har haft andra graviditetskänslor än glittrande glädje.

Alice Lowe som spelar Ruth i ”Prevenge”: Graviditet och förlossning är en outforskad guldgruva för filmare som vill berätta om vad det innebär att vara människa. ”Att vara gravid är en existensiell kris – helt i klass med 'Hamlet'”.

Foto: Courtesy Everett Collection/Nonstop Bild 1 av 11
Foto: Courtesy Everett Collection/IBL Bild 2 av 11

Alicie Lowe i ”Prevenge”.

Foto: Courtesy Everett Collection/IBL Bild 3 av 11

Katherine Heigl och Seth Rogen i ”På smällen” 2007.

Foto: ©Universal/IBL Bild 4 av 11

Jason Bateman i ”Pappa på burk” 2010.

Foto: ©Miramax/IBL Bild 5 av 11

Alice Lowe i ”Prevenge”.

Foto: Moviestore collection Ltd/IBL Bild 6 av 11

Jan Malmsjö och Harriet Andersson i ”Älskande par” 1964.

Foto: Courtesy Everett Collection/IBL Bild 7 av 11

Dan Håfstöm och Hanna Zetterberg i ”Ronja Rövardotter” 1983.

Foto: Stefan Lindblom/TT Bild 8 av 11

Ur ”4 månader, 3 veckor och 2 dagar”.

Bild 9 av 11

Keri Russell som Jenna och Jeremy Sisto som Earl i ”Waitress” 2007.

Foto: Mary Evans/IBL Bild 10 av 11

January Jones som Betty Francis i ”Mad Men”.

Foto: Michael Yarish/IBL Bild 11 av 11
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X