Annons

Mårten Schultz:Varför är det så tyst om Erlandsson?

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Det har varit förvånansvärt tyst i medierna om att före detta statsrådet och riksdagsledamoten Eskil Erlandsson åtalats för tre fall av sexuellt ofredande.

Under strecket
Publicerad

Enligt åklagaren har Erlandsson vid tre tillfällen smekt kvinnor som han suttit bredvid på låren. Den första gången, 2016, skedde det på en sammankomst på Ingenjörsvetenskapsakademin, den andra 2017 på en partistämma i Malmö och den sista gången – förra året – i riksdagens lunchrestaurang. Det framstår, av förundersökningsprotokollet att döma, som att åklagaren har ett bra bevisläge men det återstår naturligtvis att se om domstolen finner den tillräckligt övertygande.

Ur en jurists synvinkel är det bristande medieintresset kring åtalet invändningsfritt. De handlingar som Erlandsson anklagats för utgör inte några allvarliga brott. Tvärtom, får man säga. Men ur medial synvinkel innehåller fallet flera komponenter som brukar elda upp intresset. Misstankarna rör sexualbrott, den misstänkte mannen var en betydelsefull person och händelserna inträffade mitt i samhällets maktelit. Dessutom kan det kopplas på den stora #metoo-historien.

Annons
Annons
Annons