Annons

Anders Q Björkman:Varför ägnar sig staten åt kulturförstörelse?

Kulturminister Alice Bah Kuhnke råder inte över hyrorna till statens museer.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke råder inte över hyrorna till statens museer. Foto: Claudio Bresciani/TT

Den som trodde att den nya kulturarvspropositionen skulle befria museerna från marknadshyror kan sluta hoppas nu. Risken är tvärtom stor att vi i framtiden får se fler museer spara bort sin verksamhet och sin specialistkompetens för att ha råd med ständigt ökande hyror.

Under strecket
Publicerad

Vi har som bekant en kulturminister med ett tillhörande kulturdepartement. Ändå är det en helt annan minister på ett helt annat departement – en partikamrat till miljöpartistiska Alice Bah Kuhnke – som styr över stora delar av kulturen. Och i ganska stor utsträckning ägnar sig detta departement dessvärre åt kulturförstörelse.

Finansdepartementet och finansmarknadsminister Per Bolund har säkerligen inte för avsikt att förstöra. Men det är ett faktum att Statens fastighetsverk, som lyder under Per Bolund, har fått politiska direktiv som leder till att kulturinstitutioner pungslås med så kallade marknadshyror – utan att kulturanslagen höjs i samma takt. Den ena handen – finansdepartementet – tar alltså med råge tillbaka det som den andra handen – kulturdepartementet – ger.

Annons
Annons
Annons