Vårens svampar

Under strecket
Publicerad
Annons

Våren och svampsäsongen inleds av stenmurklan – en svamp som delar plockarna.
– Man vet att den är mycket giftig. Särskilt för små barn, men vuxna kanske klarar sig. Sjuk blir man definitivt om man äter den utan avkokning eller förvällning, säger mykologen Bo Nylén, som rekommenderar att de som kan hantera den kokar och sjuder den flera gånger om, till soppa eller stuvning.
Stenmurklorna dyker upp tidigt och gömmer sig i färgfattiga barrskogsmiljöer, men kan också hittas intill stigar eller i kalhyggen.

Efter stenmurklan kommer bombmurklan, en fridlyst svamp som oftas ses under gamla granar på sandig mark. De är vätskefyllda och fick sitt namn efter att barn förr i tiden kastade dem på varandra. Enligt Bo Nylén ser den ut som en stor chokladpralin.
– Den är omisskännlig om man stötet på den och inget man tänker på att äta. En botanisk exklusivitet att stanna och beundra.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons