Annons

Min älskade älsklingVarenda sida i boken behöver en trigger-varning

Flera filmbolag har velat köpa rättigheterna till Gabriel Tallents ”Min älskade älskling” – men fått nej:  ”Jag är uppfostrad av två kvinnor, min fru och jag är feminister. Jag kommer inte att sälja rättigheterna förrän det kommer en stark, feministisk, kvinnlig regissör som säger att hon är intresserad”, sa han i en intervju med TT.
Flera filmbolag har velat köpa rättigheterna till Gabriel Tallents ”Min älskade älskling” – men fått nej:  ”Jag är uppfostrad av två kvinnor, min fru och jag är feminister. Jag kommer inte att sälja rättigheterna förrän det kommer en stark, feministisk, kvinnlig regissör som säger att hon är intresserad”, sa han i en intervju med TT. Foto: Fredrik Persson/TT

Bland övervintrade hippies isolerar Turtles våldsamma sadistiska pappa sin tonåring för att hjärntvätta och lura in henne i en incestuös relation. Tills omvärlden tränger sig på i form av två pojkar från övre medelklassen. Ida Therén har sträckläst ”en helt extrem roman”.

Publicerad

”Min älskade älskling” kan vara den värsta bok jag läst. Då menar jag inte värsta som i uslaste utan som i att det är den bok som har fått mig att må allra sämst. Redan efter trettio sidor då huvudpersonen Julia, som kallas Turtle, våldtas av sin pappa börjar jag tvivla på om jag kommer att kunna läsa klart den över huvud taget. Debuterande Gabriel Tallent lyckas väcka känslor i mig som jag aldrig känt samtidigt förut. Äckel, illamående, kittling, sorg ... Och det är ju det bra litteratur kan göra, få en att känna saker. Det är bara jobbigt att känslorna i det här fallet är så – just det – jobbiga.

Turtle är på väg in i puberteten. Hennes skolresultat är kassa, men inte för att hon är korkad utan för att hon har svårt att hitta motivationen. Det är inte så konstigt med tanke på att hennes pappa isolerar henne uppe i skogen där han själv växte upp, bland norra Kaliforniens gamla hippies. Hennes uppväxt påminner oss om Mowglis, och om den vi läser om i den civilisationskritiska kult-romanen ”Ishmael”. Men samtidigt som hon rör sig nära vildmarken hjärntvättas hon in i en incestuös relation med den sadistiska våldsamma pappan. 

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons