Annons
X
Annons
X

Våren snart på väg tillbaka

Årets sista snöblandade regn väntas inleda helgen. Men under lördagen ska det klarna upp och i mitten av nästa vecka kommer vårkänslan tillbaka.

Vårsuga trotsar kylan på en uteservering i Stockholm på fredagen.

Vårsuga trotsar kylan på en uteservering i Stockholm på fredagen. Foto: INGVAR KARMHED

Helgen bjuder i stort sett på klart väder och allra bäst väntas det bli i södra och norra Norrland och i Svealand, förutom i östra Svealand. Men även i Stockholm kommer solen att titta fram i eftermiddag och under morgondagen. Först drar dock ett snöblandat regn in över huvudstaden. Enligt Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se, finns det hopp om att det blir den sista snön för i år, åtminstone i den södra halvan av landet.

Söndagen blir klar i större delen av landet, men Jämtland, Härjedalen, Dalarna och Värmland kan vänta sig en del regn. På nätterna behöver man fortfarande klä på sig lite extra och under den kommande natten blir det frost i större delen av landet.

På onsdag kommer värmen och vårkänslan tillbaka. Då ska medeltemperaturen bli en grad över det normala för årstiden, enligt Martin Hedberg.

Annons
X

Mars och april kan tyckas ha bytt plats i år då förra månaden bjöd på värme och soliga dagar för att sedan övergå i gråa dagar och kyliga nätter.

– Vädret vi har nu är inget ovanligt för april, säger Martin Hedberg.

Mars månad var däremot ovanligt varm. Temperaturen gjorde att det blev vår i 80 procent av Sverige, vilket betyder att dygnsmedeltemperaturen låg på plusstrecket under sju dagar i rad. Det är tidigt trots att temperaturen ofta svänger fram och tillbaka under våren. I framtiden räknar Martin Hedberg med att det blir fler varma marsmånader.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vårt klimat blir ju varmare och varmare. För 50 år sedan hade det varit väldigt ovanligt med så varmt väder så tidigt.

  Den kyliga starten på april gjorde dock att våren stannade upp och att vi nu är tillbaka på normal nivå för årstiden.

  Se hur vädret blir där du bor

  klart.se

  KARTA: Se hur snöovädret drar fram imorgon

  klart.se

  PROGNOS: Så blir helgvädret där du bor

  klart.se
  Annons
  Annons
  X

  Vårsuga trotsar kylan på en uteservering i Stockholm på fredagen.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X