Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Kristin Lundell: Våren går i armhålans tecken

(uppdaterad)

Uppmärksamheten kring en schlagerfirares orakade armhåla sätter fingret på den bedrövade situationen för unga kvinnor i medier. Enda trösten är den brittiska dokumentären som följer Storbritanniens första pojklag i cheerleading, tycker Kristin Lundell.

Där det första kvartalet av 2011 kommer att gå till historien som den arabiska våren kommer samma tid av 2012 att minnas som armhålans vår. Åtminstone om man ska se till den uppmärksamhet som ämnet ägnats i svenska medier under den senaste veckan.

Visa mig en armhåla till – hårig eller len – och jag vet inte vad jag tar mig till. För ämnet, som började med att en schlagerfirare blottade en orakad armhåla på bästa sändningstid, växte sig så stort att det plötsligt dök upp också i Aktuellts 21-sändning.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

    Anmäl dig här kundservice.svd.se

    Men redan dagarna innan den debatten föddes läxade Top Models programledare Izabella Scorupco upp en av programmets tävlande som visade sig framför juryn med hår under armarna. ”I'm so sorry” utropade den påkomna tjejen. ”You should be” svarade Izabella rappt. Det var som att en större hund just hade tvålat till en mindre och nu myste nöjt åt sin egen smocka.

    Annons
    X

    Det är en bedrövande situation för unga kvinnor i media. Överallt ska de tuktas och i program som Top Model (tisdagar på TV3) haglar näsknäpparna. De tjejer som kommer med en egen åsikt får snabbt ångra sig. Som om året vore 1942.

    I TV3:s nysatsning Lyckan i LA får vi följa fyra tjejer som lämnat Sverige för Kalifornien. Vi får se dem bada bubbelpool i en hiphopvideo, fylletjafsa misstänkt regisserat efter en utekväll och röra sig runt i la-la-land.

    Hela tiden finns dock en sorgsen underton, som att vi alla ska kunna se att de där tjejerna minsann inte har det så glamouröst där borta som de kanske tror. I veckans avsnitt dök flickfotografen Bingo Rimér upp och vill göra en nakenplåtning med Emilia.

    Hon säger först nej eftersom hon vill lägga sin karriär som utvikningsmodell bakom sig. Bingo tjatar. Emilia går med på det men har som krav att hon ska behålla de mesta av kläderna på. Bingo tjatar. Emilia ger med sig men vill i alla fall inte visa brösten. Bingo tjatar. Som vilken gammal snuskgubbe som helst.

    Nu finns det förvisso en miljon anledningar till varför Bingo Rimér förslagsvis borde skämmas. Men värst av allt är faktiskt inte att han försöker få nakenplåtningar med en skrevande kvinna i ett bilsäte att verka som en modern del av samtiden (
    vem är det egentligen som kommer att köpa den där nakenboken som han plåtar till?).

    För Bingo Rimér anno 2012 är egentligen ett större hot mot mannen än han är mot kvinnan som han klär av. Den manlighet som Bingo flirtar med vill fortsätta att stänga in nya generationer i alfahannens hjärndöda skal.

    Det är en dyster framtidsutsikt som bara kan botas av en titt på dokumentären Boy cheerleaders. Programmet – som finns kvar i en vecka till på SVT Play – följer Storbritanniens första pojklag i cheerleading.

    Dazl Diamonds består av en handfull skolpojkar från södra Leeds, uppvuxna med ensamstående mödrar i betonggrå miljonprojekt, som tävlar i cheerleading. Från jämnåriga haglar glåporden över dem men 8-årige Harvey tänker att han ska bli en ny Billy Elliot. Drömmen är att hans pappa ska ta kontakt med honom igen och komma på dansuppvisingen.

    Boy cheerleaders är en dokumentär om drömmar, hopp och längtan efter trygghet. Det som, när allting kommer till kritan, är så mycket viktigare i livet än vem som har hår under armarna eller dansar med pompoms i händerna.

    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X