”Vårdvarslet är ett svek utan dess like”

Ambulans på väg in på akuten vid Karolinska sjukhuset i Solna.
Ambulans på väg in på akuten vid Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: Patrik Österberg/TT

Karolinska sjukhusets ledning är i full gång med att verkställa varsel av hundratals undersköterskor och läkare. Personal som har gjort enorma uppoffringar under pandemin får gå, ett svek av sällan skådat slag, skriver tre debattörer.

Under strecket
Publicerad
Annons

Pandemin är långt ifrån över, en ny våg under hösten lurar runt hörnet. Vårdskulden – det vill säga all ordinarie vård som skjutits upp på grund av covid-19 – är oöverskådligt stor. Knappt har personalen hunnit tillbaka från den välbehövliga semestern innan de möts av det chockerande beskedet: de tidigare annonserade varslen på 260 läkare och undersköterskor på Karolinska sjukhuset ska nu genomföras. Det är ett enormt stort svek mot både vårdpersonalen och patienterna.

Vi har gång på gång påpekat att sjukvården i Stockholm haft stora problem redan innan covid-19. Kraftigt underfinansierade vårdcentraler, enorm personalbrist på sjukhusen och bottenplats i Europa när det gäller antal vårdplatser. Det är i synnerhet de mest sköra patienterna – de multisjuka och äldre – som har bortprioriterats. När vi inte trodde det kunde bli värre valde regionledningen i Stockholm att förra hösten lägga en budget med besparingar som i praktiken innebar massvarsel och anställningsstopp på akutsjukhusen. Det blev gnistan som startade Stockholms sjukvårdsupprop.

Annons
Annons
Annons