Annons
X
Annons
X

Vårdupproret ökar i styrka – oroar SKL

Löneupproret bland blivande sjuksköterskor oroar arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting. Upproret kan vara ett brott mot kollektivavtalet, enligt SKL. Nu har arbetsgivarna krävt besked om vilken roll Vårdförbundet spelar i upproret.

Studentupproret har snabbt spridit sig över landet. På ort efter ort har sjuksköterskestudenter anslutit sig till kravet på minst 24 000 kronor i månaden för att ta sommarjobb.

Den senaste rapporten gäller Karlskrona. Studenterna på Blekinge Tekniska Högskola planerar att hålla ett sent möte i eftermiddag, dit bland andra landspolitiker, sjuksköterskestudenter och yrkesverksamma sjuksköterskor har bjudits in.

– Vi vill ha en öppen dialog och visa att vi inte accepterar lägre lön än 24 000 kronor, säger Johan Dahlström som går sin femte termin på sjuksköterskeprogrammet, till tidningen Vårdfokus.

Annons
X

Arbetsgivarna är uppenbarligen oroade över upprorets omfattning. Sveriges Kommuner och Landsting tog i slutet av förra veckan initiativ till en träff med Vårdförbundet. Där avkrävdes förbundet besked om vilket roll facket spelar i frågan. Enligt SKL kan aktionen vara ett brott mot det gällande kollektivavtalet.

– Vi har ju tecknat kollektivavtal och är bundna till fredsplikt. Drar man det här till sin spets kan det betecknas som en nyanställningsblockad. Vi utgår från att det här inte är organiserat och ville ha Vårdförbundets försäkran om det, säger Agneta Jöhnk som är direktör på avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL, till Vårdfokus.

Vårdförbundets svar är att förbundet stödjer rörelsen, men att det är studenterna själva som har organiserat den. Och någon stridsåtgärd handlar det enligt facket inte om.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi betraktar inte det här som någon nyanställningsblockad eller stridsåtgärd, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Vårdfokus.

  Hon påpekar också att alla studenter inte är medlemmar i Vårdförbundet och att aktionen riktas mot alla arbetsgivare, inte bara kommuner och landsting.

  – Eftersom de inte har någon anställning är de heller inte bundna av kollektivavtal, det är en annan sak när de har fått anställning. Vi stöttar våra medlemmar oavsett om de arbetar eller studerar, säger Sineva Ribeiro.

  Löneupproret startade i Umeå genom en Facebookgrupp och har snabbt spridit sig till ett femtontal orter från Luleå till Malmö. Allt fler landsting är nu oroade över att inte klara bemanningen till sommaren.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X