Annons
Ledare

Maria Rankka:Vårdskulden i Sverige galopperar

Lena Hallengren (S).
Lena Hallengren (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Vård-Sverige var inte i toppform innan pandemin, som har lett till att mängder av planerade operationer och annan specialistvård har ställts in. Regeringen ber att få återkomma.

Under strecket
Publicerad

Den nya rapporten Hälso- och sjukvårdsrapport 2020 från Sveriges kommuner och regioner (SKR) sammanfattar läget i vården fram till och med 2019. Väntetider och tillgänglighet pekas ut som särskilda utmaningar. Egentligen är det inget nytt eftersom detta tycks vara vårt sjukvårdssystems akilleshäl trots alla kömiljarder och fagra politiska löften.

Vårdgarantin för primärvården, som gällt sedan 1 januari förra året, innebär rätt till medicinsk bedömning inom tre dagar. SKR uppskattar att detta uppfylls i cirka 80 procent av fallen. Väntetiderna för planerad specialistvård har försämrats över en femårsperiod trots att vi ser en positiv utveckling inom flera stora sjukdomsgrupper. Förekomsten av både stroke och hjärtinfarkt har exempelvis fallit kraftigt de senaste tio åren och antalet cancerfall har äntligen planat ut.

Annons
Annons
Annons