Annons
X
Annons
X

Vårdnadsbidraget jämnar ut orättvisor

SLUTREPLIK | FAMILJEPOLITIK

Vi är främmande inför tanken att politiker med hjälp av statistik ska avgöra om varje enskild person är tillräckligt jämställd för sitt eget bästa.
Göran Hägglund

Folkpartiet ska ha en familjepolitik som ödmjukt tar hänsyn till att människor inte vet sitt eget bästa. Ungefär så kan man väl sammanfatta Nyamko Sabunis svar ( 1/10) på mitt familjepolitiska inspel på Brännpunkt i fredags ( 30/9).

Som Kristdemokrat har jag förtroende för att vuxna människor vet vad som är bäst för dem själva och för deras barn. Bara den som är djupt misstänksam mot dem som inte vill arbeta heltid under småbarnsåren utan istället ägna mer tid tillsammans med sina barn, är beredd att avskaffa vårdnadsbidraget och fördubbla jämställdhetsbonusen. Vilket Folkpartiets partistyrelse nu föreslår.

Annons
X

Jag tillhör som bekant de som menar att vårdnadsbidraget varit ett gott steg på vägen, men att familjepolitiken måste utvecklas så att den ger småbarnsföräldrarna än större valfrihet och rättvisa. Men sådant vill dessvärre Sabuni inte höra talas om, vilket jag i och för sig kanske inte borde beklaga. Det är sådana skillnader i politik som väljarna ska ta hänsyn till nästa gång de går till valurnorna. Mer av politiska pekpinnar och styrande politik – eller mer av frihet och stöd till föräldrar att själva avgöra hur småbarnsåren ska se ut.

Utbyggd barnomsorg och en generös och flexibel föräldraförsäkring är oerhört viktiga delar för att åstadkomma en reell möjlighet för alla landets föräldrar att själva välja livsväg. Det räcker dock inte. Dagens familjestöd innebär i praktiken att valfriheten bara gäller de som har relativt goda inkomster eller är beredda att göra mycket stora ekonomiska uppoffringar. De som har råd att dra ut på uttaget av föräldraledigheten, vara hemma längre på heltid med bara en förvärvsinkomst, har möjlighet att gå ned i arbetstid för att förkorta barnens dagar i förskolan. Alternativt kraftigt sänker sin ekonomiska standard.

Vårdnadbidraget är ett försök att utjämna denna orättvisa. Vi Kristdemokrater vill gå än längre för att öka flexibiliteten för småbarnsföräldrarna.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jämlikhet, och därmed jämställdhet är en viktig värdering för oss kristdemokrater. Men vi är främmande inför tanken att politiker med hjälp av statistik ska avgöra om varje enskild person är tillräckligt jämställd för sitt eget bästa, och därefter göra allt man kan för att kollektivt reglera vardagen för människor. Det vi ska koncentrera politikens jämlikhetsarbete på är sådana situationer där människor känner sig begränsade att göra sina egna livsval, baserat på kön, etnicitet, sexuell läggning och så vidare.

  Men en jämlikhetssträvan får aldrig innebära att vi idiotförklarar de val som människor känner att de högst frivilligt och med glädje gör. Pluralism, som vi hyllar i så många andra sammanhang, innebär ju i praktiken att människor väljer olika. Och att det är positivt! Varför vurmen för pluralism inte också kan få gälla familjernas livsval, är för mig obegripligt.

  GÖRAN HÄGGLUND (KD)

  partiledare

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X