Vårdkris – ett svenskt normalläge

PODD | 24 februari. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras kris i sjukvården. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras ska vi prata om vårdkris, ett ämne som dessvärre regelbundet är aktuellt.

Just nu larmas det på Södersjukhuset, SÖS, och berättelserna som återges i nyhetsrapporteringen är inte roliga. Sjukhuset gick upp i stabsläge på söndagen, efter en vecka som röster ur personalen beskriver som kaotiskt. En 97-åring fick på grund av vårdplatsbrist inte vård på 19 timmar. SvD: “Jag har jobbat i vården i 20 år och detta är det värsta jag varit med om. Det ser ut som en krigszon här.” Stabsläget hävdes 09.25 i morse.

Ordet kris har blivit normalläge. Hur kan det vara så att det i ett land som lägger så mycket pengar på vården, 50 000 kronor per svensk, och har en mycket hög läkartäthet jämfört med andra länder, ändå alltid blir kris?

Ledarsidans Tove Lifvendahl diskuterar med:

Maria Taranger, överläkare och verksamhetschef verksamhetschef för Medicin, Geriatrik och Akutmottagning, på Östra sjukhuset vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Catharina Barkman, projektledare vid Forum för Health Policy som är en ideell och politiskt obunden tankesmedja som vill stärka analysen av hälsopolitik i Sverige och stimulera till innovation och nya policyalternativ.

Emanuel Örtengren, programansvarig för Välfärd vid näringslivets tankesmedja Timbro.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons