Vårdköerna ska kortas med belöning

Socialminister Göran Hägglund vill att vårdgarantin ska skrivas in i lagboken och utesluter inte någon form av framtida sanktion mot landsting som inte uppfyller garantin. Men än så länge nöjer han sig med att ta fram ekonomiska morötter till landsting som lyckas ge patienterna vård i tid.

Under strecket
Publicerad
Könsneutrala äktenskap en knäckfråga för alliansen. Kristdemokraterna  ensamma emot de övriga. Partiledaren Göran Hägglund skissar samtidigt på olika modeller som skulle kunna lösa motsättningarna.

Könsneutrala äktenskap en knäckfråga för alliansen. Kristdemokraterna ensamma emot de övriga. Partiledaren Göran Hägglund skissar samtidigt på olika modeller som skulle kunna lösa motsättningarna.

Foto: YVONNE ÅSELL
Annons

Igår presenterade Göran Hägglund (kd) en överenskommelse med Anders Knape (m) som är ordförande för Sverige kommuner och landsting – SKL – om hur man ska få fart på vårdinsatserna i landets 21 landsting, regioner och Gotlands kommun. Att satsa en miljard kronor under nästa år har varit klart sedan länge, men nu finns även en modell för hur kömiljarden ska användas.

För att få del av pengarna krävs att landstingen klarar av att uppfylla minst 80 procent av garantin. Med det menas att 80 procent av patienterna ska få tid hos en specialistläkare inom 90 dagar och därefter få en operation eller annan behandling inom 90 dagar. Klarar ett landsting båda gränserna i garantin blir det dubbel utdelning med pengar och landsting som lyckas ge 90 procent av patienterna vård i tid kommer att belönas ytterligare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons