Recension

Det grönare djupetVärdig uppföljare till Karin Boye

Johanna Nilsson, född 1973 i Uppsala och uppvuxen i Borlänge, skriver vuxenromaner samt barn- och ungdomsböcker. Hon skriver också spänningsromaner, men då under pseudonymen Amanda Lind.
Johanna Nilsson, född 1973 i Uppsala och uppvuxen i Borlänge, skriver vuxenromaner samt barn- och ungdomsböcker. Hon skriver också spänningsromaner, men då under pseudonymen Amanda Lind. Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM
Publicerad
Annons

Karin Boyes dystopi Kallocain gavs ut 1940, med tydlig inspiration av skeendet i Tyskland. Efter det har läsare lämnats att fundera vidare på Leo Kall – han som uppfann sanningsserumet Kallocain – och hans familj. Men framför allt på frågan om var vår nutid befinner sig i relation till romanens totalitära framtidsstat Världsstaten.

Johanna Nilsson beskriver sin nya roman ”Det grönare djupet” som en ”litterär fantasi” inspirerad av ”Kallocain”. Men nu är det inte Leo Kall utan hans fru Linda som skriver, i en liknande dagboksform. Hon, berättas det, flydde för 14 år sedan till Ökenstaden, som i stället för skräckvälde och angiveri präglas av individens obegränsade frihet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons