Annons
X
Annons
X

Vårdförbundet hotar säga upp avtal

Vårdförbundet taggar upp efter sjuksköterskeelevernas löneuppror. Nu överväger förbundet att säga upp avtalet med SKL, Sveriges kommuner och landsting. Det kan i så fall ske till hösten.

Oron på arbetsmarknaden kan hålla i sig framöver. Just nu strejkar 1 200 vvs-arbetare och plåtslagare, sedan Byggnads sagt nej till medlarnas bud. Dessutom pågår bland annat avtalsförhandlingar för de kommunalt ställda, bland andra lärare, undersköterskor och tjänstemän.

Vårdförbundet ingår egentligen inte i årets avtalsrörelse. Avtalet med SKL som tecknades förra året löper på två år, med möjlig förlängning i två år. Enligt uppgörelsen ska avtalet utvärderas innan det förlängs.

Löneupproret bland sjuksköterskestudenterna har satt ny fart på debatten om lönerna i vården. Studenterna kräver minst 24 000 kronor i månaden i ingångslön.

Annons
X

– Jag ser redan nu att trycket på en omvärdering av avtalet har ökat. Med det uppror som studenterna har startat så väcks det frågor bland medlemmarna. Många tycker att lönesättningen inte går rätt till och har sporrats av studenterna att säga ifrån, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till tidningen Vårdfacket.

Förbundets styrelse ska i maj träffa förtroendevalda från olika regioner för att diskutera läget runt om i landet. Beslutet om att avtalet ska förlängas eller sägas upp väntas komma i september.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X