X
Annons
X

Värderingar viktigare än kontrollsystem

I kölvattnet av myndighetsskandalerna har hårdare granskning efterlysts. Men kontrollinstanser finns och fungerar. Istället handlar det i grunden om att människor själva måste vilja göra rätt, skriver David Lega (KD).

De senaste veckornas avslöjanden om skattebetalt festande, där en James Bond-fest och några heliumballonger tillhör de mer spektakulära inslagen, grusar bilden av att Sverige har effektiva och professionella myndigheter. I grunden är det dåligt omdöme och en bristande omsorg om våra gemensamma pengar som ligger bakom. Samhället behöver ett värderingslyft, där ord som ärlighet och solidaritet får en större betydelse. För snart 20 år sen lärde vi oss ordet "värdegrund". Det är Alf Svensson, Kristdemokraternas förre partiledare, som brukar tillskrivas att detta ord förts in i den svenska politiken. Men vad innebär det i dag? Vi behöver hitta nya sätt att förklara ordet värdegrund även om innehållet är detsamma.

Först vill jag klargöra att jag inte alls är emot att Säpo, Tillväxtverket och andra myndigheter har personalfester. De allra flesta håller nog med om att det är rimligt att ha festligheter för personalen. Det är givetvis proportionerna det handlar om. Jag är också övertygad om att nästan alla på våra myndigheter, både personal och chefer, dagligen gör ett väldigt bra arbete. Samtidigt har de chefer som har uttalat sig om varför det blivit som det blivit har visat prov på dåligt omdöme, och förklaringarna har ibland varit minst sagt bristfälliga.

Annons
X
Annons
X
Annons
X