Annons

”Mer resurser bör gå till primärvården”

Regionerna behöver bygga ut primärvården och bland annat arbeta för en fast läkarkontakt, skriver Talla Alkurdi (S), Region Stockholm.
Regionerna behöver bygga ut primärvården och bland annat arbeta för en fast läkarkontakt, skriver Talla Alkurdi (S), Region Stockholm. Foto: Pressbild, Bertil Ericson/TT

En utbyggd primärvård kan minska hälsoklyftorna och bidra till ökad kontinuitet och effektivitet i hälso- och sjukvården. Därför är det välkommet att regeringen gör stora satsningar på primärvården, men regionerna behöver göra mer för att stärka den nära vården, skriver Talla Alkurdi (S) oppositionsregionråd i Stockholm.

Publicerad

Idag saknar 4 av 10 invånare i Sverige förtroende för vårdcentralerna. Möjligheten att få träffa samma läkare vid varje besök, samt kortare väntetider, är sådant som skulle kunna öka förtroendet, enligt en undersökning från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

I Region Stockholm, som är den överlägset rikaste regionen, har primärvården under lång tid varit underfinansierad. Trots att vårdcentralerna fått fler uppgifter, har primärvårdens andel av sjukvårdsbudgeten i stort sett varit oförändrad under det senaste decenniet. Istället har det borgerliga styret låtit vårdens pengar gå till dyra privatiseringar, konsulter och bygget av Nya Karolinska.

Annons
Annons
Annons