Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Ia Wadendal: Vården på Säter måste också utredas

(uppdaterad)
Fallet Sture Bergwall
Ia Wadendal
Ia Wadendal Foto: DANIEL NILSSON

**En kommande granskning av fallet Thomas Quick **bör inte bara dissekera rättsprocessen utan också vården – och ta fram ett regelverk som ser till att det som hände Bergwall aldrig inträffar igen. Det minskar inte lidandet för de anhöriga, men det kan göra att de får tillbaka någon form av förtroende för samhället igen.

Björn Ericson, som lett åklagarnas arbete i resningsprocessen, konstaterar att det inte varit lyckat att samma åklagare och förhörsledare ledde brottsutredningarna mot Sture Bergwall på 90-talet. Riskerna för misstag är för stora, säger han.

Men åklagaren och förhörsledaren är inte de enda som varit återkommande inslag i utredningarna mot Bergwall – en psykolog från Säter och en minnesforskare har varit lika intimt medverkande i förhör och vallningar av den då utpekade seriemördaren.

Annons
X

SvD har i en serie artiklar granskat vad som skedde med Bergwall under vården på Säters rättspsykiatriska klinik på 90-talet, och även hur Säters läkare agerat sedan resningsprocessen inleddes. Vi har tagit del av expertutlåtanden, patientjournaler och riskbedömningar.

Granskningen visar att Bergwall under 90-talet hade i princip fri tillgång till en cocktail av droger som ledde till svåra ångestattacker, kroppsryckningar och identitetsväxlingar. Han försökte flera gånger ta sitt liv genom att springa med huvudet före in i väggar och genom att sticka nagelfilar i halsen.

Drogerna kombinerades med en redan då ifrågasatt terapimetod. Det är en form av terapi där falska barndomsminnen om övergrepp och mardrömsliknande fantasier kan förvandlas till verklighet för patienten, enligt Anna Dåderman, medicine doktor i rättspsykiatri, som granskat Bergwalls journaler. Psykologen på Säter lät dessutom Bergwall ta del av en förundersökning kring ett mord han senare fälldes för, visar en anteckning i journalen som SvD läst.

När Bergwall avgiftades från drogerna 2002 följde en lugn period där anteckningarna i patientjournalerna visar att han mådde bra och uppförde sig normalt. Men då resningsprocessen inleddes 2009 förändrades tonen i patientjournaler och i riskbedömningar igen. De senaste åren har Säters överläkare ansett att Bergwall är minst lika farlig som under Quick-åren på 90-talet.

Enligt Bergwalls advokat Thomas Olsson handlar detta om att Säters läkare inte vill erkänna den roll de haft i skapandet av seriemördaren Thomas Quick på 90-talet. Han beskriver Säterkliniken som ”en fullständigt sluten värld där läkarna är nästintill allsmäktiga”.

Förhoppningsvis är agerandet från Säterkliniken inte generellt beteende inom svensk rättspsykiatri. Men likväl som det behövs externa ifrågasättare av en långvarig brottsutredning, likväl behövs det en kritisk överrock innanför murarna på Säter.

Läs mer om fallet Quick:

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Ia Wadendal

Foto: DANIEL NILSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X