Vården missar fall av borrelia

Forskarna uppskattar att mellan 5 000 och 10 000 svenskar får borrelia varje år. Men många får ingen behandling eftersom infektionen inte alltid upptäcks med dagens testmetoder.

Under strecket
Publicerad
Annons

Bakom diffusa symtom som ibland klassas som utbrändhet kan det dölja sig borrelia.
– Det finns inget borreliatest som är tillförlitligt vid en akut borreliainfektion, säger Johanna Forsell, doktorand inom området borrelia på infektionskliniken på Linköpings universitetssjukhus.
Wolfgang Klemann, medicine doktor och borreliaexpert, driver den privatklinik i Pforzheim i Tyskland som hjälpte Frank Hess. Enligt honom kan man få olika resultat i olika laboratorium. Därför är det viktigt att göra alla tänkbara tester och jämföra med varandra, och dessutm se till de kliniska symptomen hos patienten.

– När man tar ett Elisatest, vilket är det test som främst används i Sverige, söker man efter antikroppar i blod och ryggmärgsvätska. Vi utforskar just nu en annan metod där man med hjälp av patientens immunceller ser hur dessa reagerar om de utsätts för borreliabakterien, säger Johanna Forsell.
Osäkerheten är alltså stor.
– De så kallade Elisatesterna kan vara negativa fast patienten har borrelia – och tvärtom, berättar Mona Widhe, medicine doktor på Linköpings universitet.
Hon disputerade nyligen med en avhandling om kroppens immunförsvar och dess påverkan på borrelia. Hon har upptäckt att vissa av de patienter som får den kroniska varianten av borrelia har ett annat immunförsvar än de som blir friska efter antibiotika.
– Vi hoppas kunna utveckla en analysmetod som kan hjälpa oss att i ett tidigt stadium urskilja de patienter som kan få långvariga besvär av bakterien och använda oss av den kunskapen i framtida läkemedel, säger Johanna Forsell.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons