Vården delar blocken

Den borgerliga alliansen vill skärpa kontrollen för att göra sjukvården mer jämlik i hela landet. Oppositionens svar är ökad statlig styrning och avskaffad etableringsrätt. Att få bort den ojämlika vården kan bli en av valets hetaste frågor.

Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

Både socialminister Göran Hägglund (KD) och Ylva Johansson som var socialminister i den gamla socialdemokratiska regeringen tror att frågan om vad man gör åt den ojämlika vården är en valvinnare. Den innehåller många dimensioner och själva problemet att vården är orättvis bland annat beroende på var man bor i landet, är lätt att bli upprörd över. Däremot kanske lösningarna inte är de enklaste att begripa.

–Att prata om skillnader och olikheter i vården behöver inte vara så farligt, det kan nog de flesta förstå att det alltid kommer att finnas. Men när nu politikerna allt oftare använder begrepp som ojämlik så har man samtidigt sagt att det är något orättfärdigt som man måste ändra på, säger Urban Janlert, professor i folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons