Värdefull bild av okänd fotograf

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
reprisen av Vetenskapsradion Historia, i dag 11.35: skakande intervjuer med överlevande före detta soldater som minns (eller snarare inte kan glömma) Röda Arméns erövring av Berlin för 60 år sedan.
0 För övrigt
glömde jag att berömma påsklovsteatern, Ture Sventon i öknen. Hoppas att samma skådespelargäng tar sig an fler av Åke Holmbergs böcker om den temmelälskande detektiven.
Radiokrönika
Hol Lars Larsson, är han månne bekant? Nehej, men Lewis Larsson då, fotografen? Okänd för mig också, tills jag lyssnade på Reporter i torsdags. Marianne Gråhn hade gjort programmet, fotografen och journalisten Mia Gröndahl, i höst aktuell med en bok om denne Larsson, gjorde Gråhn sällskap i ett ännu rätt kyligt men mandelträd- och anemonblommande Jerusalem.
Men vänta nu, vad gjorde de där? Vi tar det från början. Hol Hans Larsson tillhörde en av de tjugotal familjer som i slutet av 1800-talet övertalades att utvandra från Nås socken i Dalarna till den heliga staden - just det, Selma Lagerlöf skrev om
det - förespeglandes att Jesus tämligen snart skulle uppenbara sig på Oljeberget. Så blev det nu inte, men flertalet emigranter kom att stanna i Jerusalem, däribland Hol Lars Larsson.
I spillrorna av utvandringen uppstod en religiös svenskkoloni, men eftersom människan inte kan leva på anden allena behövde den fromma skaran något slags utkomst. Hol Lars, eller Lewis som han nu kallade sig, var obetydligt religiös men hade en sällsam fallenhet för fotografi som visade sig lyckosam. I kolonins regi startade en fotofirma med tillhörande affär vid Jaffamuren. Det visade sig oerhört lukrativt - folk dåförtiden hade ju inga kameror men var svårt begivna på bilder. Somligt, men inte allt, var bibliska illustrationer.
Larsson blev med sin yrkesskicklighet, sin flytande arabiska och sitt vinnande sätt en populär berömdhet. Han gjorde mängder av resor med sin tunga kamera och fick många prominenta bekanta, däribland Lawrence av Arabien och Sven Hedin. Än i dag säljer man i turistkvarteren i Jerusalem hans bilder,
fast man vet förstås inte vem som ligger bakom.

Ett intressant och informationstätt program, där Gråhn lät Gröndahl prata på ostört. Men lite skevt vart det också. För mycket handlade om den svenska kolonin - i dag tveksamt kallad American Colony - och för lite om fotografen Lewis Larsson, hur han arbetade, vad som kännetecknar hans bilder. Kanske hade det utpräglat visuella ämnet - med fotografier, platser, kontraster - lämpat sig bättre för tv.
Samtidigt var det förstås värdefullt med inblickar i en för de flesta säkert helt okänd, en gång känd, människas märkliga liv och en udda epok i svensk emigranthistoria. Den som är hågad kan söka vidare; Hol Lars Larsson från Nås är inte längre glömd.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons