Varde ljus

Det ser mörkt ut. De enda ljusglimtarna är de vi själva tänt – oavsett om det är en slinga av ljus, en strimma av hopp eller en nyinköpt LED-lampa. När höstdagjämningen nu infinner sig är det dags att se över armaturerna hemma.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Ledljus och LED-lampor. Skagenljus eller Norrlandsmörker. Kitschlampor och designade armaturer. Ljuskonst och ljusterapi. Det råder inte längre någon tvekan kring ljusets påverkan på oss människor – vara sig det handlar om att skapa en tilltalande rumslig gestaltning i hemmet eller för att försöka hålla dysterheten stången. Och när nu åter årstidens mörkläggningsgardin sakta sänker sig över oss så blir vikten av ljus i alla dess former allt mer påtagligt. En av landets största ljusentusiaster är Svante Pettersson, kreativ chef på Philips, som just slutfört uppdraget att belysa konferensavdelningen på hotell Nordic light i Stockholm. Det är också där vi träffas, i det överdesignade hotellet där allt ned till minsta kuddfrans är noga uttänkt och matchat med övrig inredning. Svante Pettersson ser till att vi inte direkt tar hissen upp till hans senaste ”skapelse”, utan det är trapporna som gäller. Förstås har han en baktanke:

–Stanna nu här och upplev ljuset! Det är platt och sunkigt, trots att det uppfattas som varmt. Många svenskar menar annars att det är kallt ljus som är omysigt, men när ljuset inte är riktat utan sprids sporadiskt blir det trist och även en flott miljö blir ointressant, säger han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons