Vårddiskussion utan sakfrågor

Hur det växande behovet av sjukvård ska betalas i framtiden borde vara den viktigaste politiska vårdfrågan. Men i stället träter politikerna om vårdköerna minskat eller ökat, om vårdvalet är bra eller dåligt och om det ska vara någon akutavgift för barn eller inte.

Under strecket
Publicerad
Foto: GRAFIK THOMAS MOLÈN

Grafik: Thomas Molén

Grafik: Thomas Molén

Grafik: Thomas Molén

Grafik: Thomas Molén

Grafik: Thomas Molén

Grafik: Thomas Molén

Grafik: Thomas Molén

Annons

Den svenska sjukvården står inför stora utmaningar. Allt fler äldre behöver förr eller senare en fungerande sjukvård. Och med patienternas ökade krav gäller det att hänga med i den allt snabbare medicinska utvecklingen. SKL - Sveriges Kommuner och Landsting - har beräknat att hela välfärdsområdet om 25 år kommer kostar omkring 200 nya miljarder om året för att möta alla behov. Av dessa står sjukvården för en stor del.

– Det finns redan lite oroande tecken att vi tappat en del exempelvis inom cancersjukvården där andra länder lyckats bättre med att förlänga överlevnaden tack vare att man satsat på klinisk forskning och snabbare skaffat ny utrustning. Pengarna kommer inte att räcka till allt och vi måste prioritera och hitta långsiktiga finansiella lösningar. Men det är en fråga som politikerna undviker, säger Anders Anell, professor i hälso- och sjukvårdens organisation och ekonomistyrning vid Lunds universitet.

Annons
Annons
Annons