”Vårdcentraler bör bli bättre på psykisk ohälsa”

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vårdcentraler kan på ett bättre sätt än i dag ta emot patienter som behöver hjälp med psykiska problem. Det går att ha psykolog, kurator eller psykoterapeut tillgängliga i ett tidigt skede, skriver debattörer vid Sävja vårdcentral i Uppsala.

Under strecket
Publicerad
Annons

Linda van Paaschens inlägg om krisen i psykiatrin (SvD Debatt 7/1) innebär ett välkommet klarläggande av skillnaden mellan psykisk sjukdom och vad hon kallar ”psykisk ­måendesvikt”. Detta är viktigt eftersom man i debatten inte alltid tycks vara medveten om den stora bredd av problem som gömmer sig bakom larmrapporterna om ökad ­psykisk ohälsa. De flesta som blir sjukskrivna på grund av psykiska besvär har begränsade problem som inte ska behandlas i specialpsykiatrin utan i primärvården.

Problemet är att man misslyckats med att integrera psykologiska insatser i primärvårdens ordinarie arbete. En undersökning i Stockholms läns landsting 2011 visade att 20 procent av patienterna på vårdcentralerna fick hjälp för psykisk ohälsa men endast 3 procent fick träffa psykolog, kurator eller psykoterapeut. Väntetiderna till psykosocialt stöd är dessutom ofta mycket långa, det kan handla om upp till tre månader eller mer.

Annons
Annons
Annons