Vardagsslitet nötte ner kärleken

Det är 20 år sedan Thomas och Kristina hade sin lyckliga förälskelsesommar. Hårt arbete på gården, ekonomiska svårigheter och för lite semester har slitit på kärleken. Nu går de i parterapi. Frågan om de ska fortsätta vara gifta är ännu obesvarad.

Under strecket
Publicerad
Kriser måste få ta tid. Det har Kristina och Thomas lärt sig.  Parterapin har inte gjort att de slutat bråka, men de har fått större förståelse för varandra. ”Bara att vi kommit ur det omedvetna gör det  lättare att leva med kontroverserna”, säger Thomas.

Kriser måste få ta tid. Det har Kristina och Thomas lärt sig. Parterapin har inte gjort att de slutat bråka, men de har fått större förståelse för varandra. ”Bara att vi kommit ur det omedvetna gör det lättare att leva med kontroverserna”, säger Thomas.

Annons

Han kommer ihåg hur hon parkerade under kastanjen den där junidagen 1985. Ingen annan här på fädernegården gjorde så.
Hon berättar att det var på ett party hos storasysters kompis veckorna innan som det sa klick …
– Det gjorde det inte för mig, kontrar Thomas. Jag var väldigt kär, men klick och förälskelse är olika saker.
– När man blir förälskad säger det klick för mig i alla fall, säger Kristina och fortsätter: Han hakar alltid upp sig så här …
– Inte alls!

Det blir tyst i övre hallen hos paret Thomas, 47 och Kristina, 40. De sitter i var sin fåtölj – hon uppkrupen, han med benen utsträckta på en fotpall. Thomas hade antytt det redan i början – Kristina kommer att ge en helt annan version. Om allt.
För drygt ett år sedan pratade de knappt med varandra. Thomas hade ont i hela kroppen efter lantarbetet utan semesteravbrott och flera år med stora förluster i potatisskördarna. Kristina kände bara olust för allt. Hon hade flyttat in på släktgården ”med alla manér befästa” och saknat stöd för att skola om sig.
När de började på familjerådgivningen i Eskilstuna förra våren var de i alla fall överens om en sak: Ska vi fortsätta tillsammans, måste vi ha hjälp.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons