X
Annons
X

Vardagsrummet som rymde världens tonsättare

Nittonhundratalet avlägsnar sig med en stormvinds hastighet. Men såhär inför sommarstiltjen tar jag hjälp av två av förra seklets största musikpedagoger för att hitta en inre veranda, smyckad med musikalisk snickarglädje, där tidens vind bara känns av som en lätt bris.

Leonard Bernstein, till vänster, och Igor Stravinskij, till höger, var båda gäster hos Nadia Boulanger, här med systern Lili, mitten, i Gargenville.
Leonard Bernstein, till vänster, och Igor Stravinskij, till höger, var båda gäster hos Nadia Boulanger, här med systern Lili, mitten, i Gargenville. Foto: Interfoto/IBL, Fondation Nadia et Lili Boulanger, Kamerareportage/IBL

En sådan veranda, eller snarare ett vardagsrum för stillhet, finns i ett hus i en liten by nordväst om Paris: Gargenville. Det var en varm julidag 2015 när jag följde lindallén från tågstationen. Jag steg in i Les Maisonettes med skosulorna klibbiga av lindblomshonung efter att ha korsat gatan vid Place Lili Boulanger, och befann mig i det expanderade vardagsrum där Nadia Boulanger höll sina berömda mästerkurser kring Bach och Palestrina mellan de två världskrigen. På plats stod fortfarande Nadias Pleyel-flygel, i ett hörn syntes baren hon inrett åt sin vän, Igor Stravinskij, och i en fönsternisch stod en gipsbyst av systern, tonsättaren Lili Boulanger. Man hade slagit upp de gröna fönsterluckorna så att det gick att se ut mot rosenträdgården, där var och en av Nadias elever – de räknas i hundratal, utspridda över två kontinenter – en gång hade planterat en ros. Det måste varit en storslagen blomsterprakt.

Leonard Bernstein, till vänster, och Igor Stravinskij, till höger, var båda gäster hos Nadia Boulanger, här med systern Lili, mitten, i Gargenville.

Foto: Interfoto/IBL, Fondation Nadia et Lili Boulanger, Kamerareportage/IBL Bild 1 av 9

Lili Boulanger (1893–1918)

Foto: Lebrecht/IBL Bild 2 av 9

Nadia Boulanger med sångare, 1938.

Foto: Lebrecht/IBL Bild 3 av 9

Nadia Boulanger, 1920.

Foto: Rue des Archives/IBL Bild 4 av 9
Bild 5 av 9
Bild 6 av 9
Bild 7 av 9
Bild 8 av 9
Bild 9 av 9
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X