Annons
X
Annons
X

”Vardagsrasism största hotet”

Regeringens utredare Bengt Westerberg vill satsa 650 miljoner kronor på ett lärarlyft mot främlingsfientlighet. Lärarna klarar inte av att ta diskussionen när rasism dyker upp i klassrummet, anser han. Nu ska de tillbaka till skolbänken.

Bengt Westerberg.
Bengt Westerberg. Foto: MALIN HOELSTAD

Bengt Westerberg möter upp på ett småstökigt fik i Stockholms kulturhus, slagfält för en av höstens stora rasismdebatter. Behrang Miri, konstnärlig ledare, beslutade i september att rensa ut Tintin från barnbiblioteket Tio Tretton eftersom han ansåg att albumen var rasistiska. En Twitterstorm senare gjorde han en pudel under överinseende av Kulturhuschefen, och böckerna kom tillbaka.

Den tidigare folkpartiledaren, som skapade en av de mest slitstarka bilderna mot främlingsfientlighet genom att valnatten 1991 resa sig ur tv-soffan när Ny demokratis Ian Wachtmeister och Bert Karlsson satte sig, tycker att Kulturhuset ändrade sig för snabbt.

– Människor kan uppleva saker som rasism på ett sätt som vita personer inte förstår. Det är värt en diskussion och jag tycker inte att vi fick det, säger Bengt Westerberg.

Annons
X

I dag överlämnar Westerberg sin stora utredning om ett effektivare arbete mot främlingsfientlighet till integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Hans lösning är ett lärarlyft i mänskliga rättigheter. 130 miljoner kronor om året ska avsättas under fem år för att tre lärare från varje svensk skola – totalt 20 000 lärare – ska erbjudas en fortbildning motsvarande 15 högskolepoäng. Enligt förslaget, som SvD tagit del av, finansieras satsningen genom reformutrymmet i kommande års statsbudgetar.

– När en elev vill utmana och säger något rasistiskt vet lärarna ofta inte hur de ska hantera situationen. I Skolinspektionens senaste kvalitetsgranskning är det väldigt tydligt att de ofta inte tar det som utgångspunkt för att inleda en dialog, utan värjer sig, säger Bengt Westerberg.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lärarkåren bidrar också till vad han kallar en etnifiering av individen.

  – För läraren blir Ali från Tunisien en representant för tunisisk kultur, utan att hon vet bakgrunden. Alis föräldrar kanske har flytt för att de inte gillar islam eller regimen, kanske vill de inte att han ska minnas något av Tunisien, säger Westerberg.

  Det finns därför risker med att ordna mångkulturella dagar i skolan. Att uppmuntra etniska föreningar är att uppmuntra exotisering, skriver Westerberg också i utredningen.

  I högtalarna på Kulturhusetfiket spelas Abba. På frågan vad svenskhet är svarar Westerberg mångfald. Vad är främlingsfientlighet? Att klumpa ihop människor och påstå att andra grupper har negativa egenskaper.

  – Ofta inser man att folk lever mycket olika liv i Sverige. Men andra kulturer tillskriver man en mer homogen uppfattning, att alla lever på samma sätt.

  Det största hotet är vardagsrasismen, slår han fast.

  – Jag frågar ofta taxichaufförer var de kommer ifrån. Jag kan förstå om det kan upplevas som främlingsfientlighet om de varje gång någon sätter sig i deras taxi får svara på vad de har för bakgrund.

  Westerberg är styrelseledamot i organisationen Humanisterna och undertecknade tidigare i år en debattartikel med krav på förbud mot icke-medicinsk omskärelse av pojkar. Det underblåser intolerans mot judar och muslimer ansåg debattörer som Göran Rosenberg och Lars Dencik.

  – Det finns olika skyddsvärden man kan slå vakt om. En är religionsfrihet. Jag har tagit ställning för små pojkars integritet, säger Bengt Westerberg.

  Hur påverkas förtroendet för dig bland muslimer och judar när du vill förbjuda vad många av dem tycker är en central del av deras identitet?

  – Någon judisk organisation och någon muslimsk grupp tyckte att jag skulle avsättas från uppdraget. Det visar väl hur känslig frågan är. Men de flesta jag pratat med känner respekt för mitt ställningstagande.

  Attitydpåverkande åtgärder kan aldrig kompensera en misslyckad ekonomisk politik eller integrationspolitik, säger han. Moderaterna har inte följt danska högerpartiet Venstre som slagit in på en invandringskritisk linje, konstaterar han. Men saker kan ändras fort.

  – Det finns risker när även etablerade politiker börjar tala om ”den misslyckade integrationspolitiken”, som om det vore en sann beskrivning av hela integrationspolitiken, säger Westerberg.

  Hans eget parti fick en helt annan profilering i integrationsdebatten efter Westerbergs avgång.

  – Jag är skeptisk i sak mot ståndpunkten om språktest, men tycker inte att man kan se det som en främlingsfientlig åtgärd.

  Sverigedemokraterna är i senaste Sifon fjärde största parti – större än FP – med 7,7 procent.

  – Det är fortfarande ett rasistiskt parti, de har kvar formuleringar om att man ärver egenskaper på gruppnivå och det är just det som är rasism, säger Bengt Westerberg.

  Strategin att isolera SD håller inte, menar han. Westerberg var en av få politiker som tog debatten med Ny demokrati. Men den där markeringen när han lämnade den där tv-studion blev inte riktigt som han avsett.

  – Jag gick för att jag inte ville ha en bild när vi satt tillsammans och gosade i soffan. Men vad jag inte tänkt ut var att det i stället skulle bli en bild av när jag gick. Det händer fortfarande tio gånger om året att folk tackar för att jag reste mig ur soffan. Jag har hållit många politiska tal och skrivit mängder artiklar, inte en människa minns något av allt det, men det där kommer de ihåg.

  Populära quizar om politik

  Känner du igen Stockholmspolitikerna? quiz.svd.se Har du koll på politikermode? quiz.svd.se Politikernas grodor – vilka minns du? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Bengt Westerberg.

  Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 2

  Bengt Westerberg.

  Foto: MALIN HOELSTAD Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X