Johan Wennström:Vardagslivets filosof Roger Scruton död

Roger Scruton (1944–2020), författare, filosof och hängiven utövare av rävjakt.
Roger Scruton (1944–2020), författare, filosof och hängiven utövare av rävjakt. Foto: Geoffrey Swaine/TT

Han var långt ifrån någon distanserad fåtöljfilosof, sir Roger Scruton som i helgen avled efter en tids sjukdom. Johan Wennström berättar om möten med en vän och beundrad tänkare, som 2019 mottog hedersutmärkelser för sin kamp för tankens frihet bakom järnridån.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den engelske filosofen sir Roger Scruton gick bort den 12 januari vid 75 års ålder efter en kort tids sjukdom i cancer. I idéhistorikern Svante Nordins översiktsverk ”Filosoferna. Det västerländska tänkandet sedan år 1900” (2011) är han upptagen som en av den moderna tidens mest tongivande tänkare. Inom den konservativa idétraditionen, där Scruton var hemmahörande, är det dessutom inte osannolikt att han med tiden kommer att betraktas som ett av de allra främsta namnen, vid sidan av storheter som Edmund Burke, Friedrich Hayek och Michael Oakeshott.

Ändå är det inte lätt att ge en sammanhållen bild av Scrutons tänkande. Bland hans över femtio böcker, varav den sista är ett mångårigt arbete om Richard Wagners gåtfulla (och sista) opera ”Parsifal”, som såvitt jag förstår kommer att publiceras postumt, finns det inget enskilt verk som tydligt sammanfattar hans idéer. Han skulle inte komma att lämna efter sig ett stort manifest som eftervärlden antingen kan hylla eller bespotta honom för.

Annons
Annons
Annons