Recension

Karin Boye och människorna omkring henne. En fotobok av Pia-Kristina GardeVardagligheten för oss närmare Karin Boye

Pia-Kristina Gardes fotobok om Karin Boye rör sig fritt mellan olika genrer. Bildernas vardagliga karaktär ger känslan av ett fotoalbum, och de ledsagande texterna för oss nära de avbildade personerna.

Uppdaterad
Publicerad
Karin Boye i bildens mitt tillsammans med vänner på en Baumblütefest i Berlin 1932.

Karin Boye i bildens mitt tillsammans med vänner på en Baumblütefest i Berlin 1932.

Foto: ELLERSTRÖMS
Annons

Poeten Karin Boye, vars dikter under flera decennier varit ensamma hjärtans särskilda tröst, hade inte bara förmågan att inpå sin bara hud formulera den olyckliga kärleken. Hon var också en person med tydlig social begåvning som ingick i och med stor energi tog del i tidens olika konstnärliga, litterära och politiska kamratkretsar. I ett brev till Josef Riwkin, som Boye hade en komplicerad relation med i början av 30-talet, då de båda arbetade i tidskriften Spektrums redaktion, skriver hon: ”Jag undrar mycket vad det är hos somliga människor som gör att de blir öden för sina medmänniskor”. Orden är riktade till Riwkin, men samma undran kan också i hög grad gälla Karin Boyes egen person. Under hela sin levnad tycks hon ha haft en karismatisk dragningskraft på såväl kvinnor som män, med vilka hon delade intressen, passion och intellektuell gemenskap.

Under många år har Pia-Kristina Garde ägnat sig åt att samla in text-och-bildmaterial och göra intervjuer, ett långvarigt eldsjälsarbete som nu resulterat i boken ”Karin Boye och människorna omkring henne”. Boyes liv beskrivs här genom fotografier (många tidigare aldrig tryckta), korta texter och övergripande resuméer. Fram växer bilden av en mångfacetterad och komplex personlighet. I bokens sista inslag, en lång dikt av Augustin Mannerheim, (senast tryckt i Författarnas litteraturhistoria 1978) karakteriseras Boyes sammansatta person med följande vackra rader: ”Det sprängde. Du var älskare. Du var älskarinna. / Du ville vara moder. Du var dansflicka med lärkdrillar och knallröd mun. / Du var undervisare, profet, svartklädd. / Darrande i brynjan var du väpnare hos en sköldmö / i kamp för det rättrådiga”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons