Annons
X
Annons
X

Vardagen präglas av våldet och drogerna

Välkommen till världens mordhuvudstad. Här på gränsen mot Texas har 1000 människor dödats hittills i år i kriget mellan olika drogkarteller och med den mexikanska staten.

Ex-polisen Aldo Hernández erkänner att han har mördat 40 personer. Soldaterna maskerar sig av rädsla för narkotikakartellerna.
Ex-polisen Aldo Hernández erkänner att han har mördat 40 personer. Soldaterna maskerar sig av rädsla för narkotikakartellerna. Foto: FELIPE MORALES

Ciudad Juárez Mörkret är kompakt över den steniga sandöknen på en öde plats utan särskilt namn.

Ett par kilometer bakom oss lyser gränsstaden Ciudad Juárez och just bortom den ligger El Paso, Texas.

Det första tecknet på att någonting hänt här ute i sanden är en soldat som dyker upp i lampskenet. Han, som påtagligt nervös pekar med sitt automatvapen, säger åt oss att stanna. Inom minuter kommer last efter last av armésoldater och paramilitära maskerade federala poliser och tar över området.

Annons
X

Här, ute i ingenting bland förvildade hundar och sopor, har livet tagit slut för en kvinna och hennes två små barn. Hennes man kördes nyss till sjukhuset med skottskador. Över kropparna arbetar polisens tekniker i ljus från sina bilar.

Ingen vet varför familjen avrättades. Ryktet säger att det arrangeras svarta hästkapplöpningar här ute. Kanske kunde någon inte betala sin skuld. Kanske var skotten slutet på en kidnappning som de anhöriga inte kunnat lösa ut.

De som fortfarande räknar säger att det dödades 2600 människor här i fjol. Staden har 1,5 miljoner invånare.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är i förhållande till stadens storlek fler mord än i gänguppgörelsernas Caracas eller Kapstaden. Fler civila dödade än i Bagdad.

  Genom att under en helg arbeta tillsammans med fotograferna på den lokala tidningen El Diario de Juárez kunde SvD ta del av deras säkerhetsrutiner.

  Juárez förbannelse är dess geografiska läge. Broarna över Rio Grande är den viktigaste handelsvägen mellan USA och Mexiko. Men det gäller inte bara de produkter som masstillverkas i fabrikerna av lågavlönade här – den drogmaffia som kan styra Ciudad Juárez äger också möjligheten att smuggla ut droger norrut och vapen in från USA.

  Sedan tio år tillbaka är kriget mellan kartellerna i Mexiko närmast totalt. 2006 fick president Felipe Calderón nog och sände armén till Juárez. Först blev det lugnare, sedan långsamt värre. Våldsspiralen har snurrat snabbare och snabbare och under förra året dödades fler än någonsin tidigare.

  Tragedin är mer än mordsiffror. Mordpatrullerna tävlar med varandra i grymhet. Sätten att döda skruvas upp: Lik som styckas. Lik som vikts dubbla som fällknivar. Kidnappade begravs levande. Hjärtan skärs ut. De dumpade kropparna bär ofta spår av tortyr eller syra. Kvinnor våldtas och dödas närmast rituellt.

  Halshuggningar har, precis som i Irak när kaoset där var som värst, blivit det ultimata sättet sprida terror.

  Men det är inte bara droggängens lönnmördare som väcker oro bland folk här.

  –Jag heter Aldo Fabio Hernández Lozano.

  I januari massakrerades 19 ungdomar på en privat fest när beväpnade män stormade in. En av mördarna är den tilltufsade mannen som nu står här i en sal bakom murarna på Mexikos arméregemente nummer 20 i Juárez.

  Inför en stor samling militärer och en grupp journalister ska mannen här och nu erkänna sina brott. Han bär fångoverall och har knappt hunnit släpas ut – som en vante mellan de uniformerade soldaterna – innan utfrågningen börjat.

  –Hur gammal är du? ryter mannen som för ordet.

  Aldo Hernández mumlar någonting. Fotografernas kameror smattrar.

  –Tala högre! Din ålder?

  Fången tittar upp.

  –38 år.

  Förhöret pågår i flera minuter. Med blicken oftast fäst i marken berättar han. 40 liv har han släckt. Tidigare var han polis och tog tjänst som lönnmördare när han erbjöds bättre betalt.

  Precis som i de flesta moderna krig är fronten suddig. De mexikanska säkerhetsstyrkorna åker längs de dammiga gatorna i bepansrade bilar och med luvor över ansiktet för att skydda sina identiteter. Men många är mutade. Valet står mellan
  plomo o plata, bly eller silver. Döden eller mutor.

  Ett av de värsta gängen, Zetas, består av före detta elitsoldater som helt enkelt bytt sida.

  För att ytterligare sudda gränsen så har mördargängen inte monopol på övergrepp. Poliser och militärer har dödat civila de också. Enligt Amnesty International har soldater till och med utfört tortyr på poliser, för att få dem att erkänna maffiakontakter.

  För de lokala journalister som dagligen följer kriget här är det ingen tvekan om varför Aldo Hernández erkänner.

  –Vi lever under en belägring. Och det verkar inte hjälpa att staten tar i med hårdhandskarna.

  Luz del Carmen Sosa, kriminalreporter på lokatidningen El Diario, rycker på axlarna. Hon säger det i fikarummet på redaktionen medan hon väntar på att få ännu en rapport från rättsläkarna faxad.

  För två år sedan var det en man som hade hennes jobb. Armando Rodríguez, som kriminalreportern hette, var 40 år och känd för att inte ge vika för hoten. En morgon sköts han till döds utanför sitt hem. Bredvid honom i bilen satt hans åttaåriga dotter.

  Så nu är det Luz del Carmen Sosa som bevakar knarkkriget. Hon erkänner att hon ofta är livrädd.

  Men hur orkar hon? Och stadens invånare, varför stannar de? När hon svarar gör hon det med en bild. Tänk er, säger hon, att ni tittar ut över ett stormande hav.

  –Står man på land och ser vågorna därute så blir man rädd, eller hur? Man tänker att ”därute skulle jag inte överleva”. Men nu...

  Hon tar en paus, håller tillbaka tårarna. Ett snabbt leende, nej, hon vill inte avbryta intervjun. Detta vill hon ha sagt till dem i Sverige som läser om hennes stad:

  –Men när man är där i vågorna, så som vi är nu, då gör man vad man kan för att inte drunkna. Då hinner man inte vara rädd hela tiden. Man kämpar för sitt liv.

  Annons
  Annons
  X

  Ex-polisen Aldo Hernández erkänner att han har mördat 40 personer. Soldaterna maskerar sig av rädsla för narkotikakartellerna.

  Foto: FELIPE MORALES Bild 1 av 5

  En ung man skjuts till döds i sin bil under dagtid, mitt i ett bostadsområde.

  Foto: FELIPE MORALES Bild 2 av 5

  I nattmörkret på en öde plats utanför Juárez har en familj avrättats.

  Foto: FELIPE MORALES Bild 3 av 5

  En ung mamma leker med sitt barn på gatan i Ciudad Juárez. Några tiotal meter därifrån har ännu en människa mördats.

  Foto: FELIPE MORALES Bild 4 av 5

  Luz del Carmen, reporter på El Diario, har sin mördade kollegas bild på tröjan.

  Foto: FELIPE MORALES Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X