Annons

Vardagen i våldet

I tisdags kväll sköts en 48-årig man ihjäl på Fosievägen i Malmö. Den åttonde dödsskjutningen i staden sedan i maj förra året. Våldet har blivit en del av vardagen men med manifestationer, dans och lokalradio vill Malmöborna ta tillbaka makten över sin stad.

Under strecket
Publicerad

– De har börjat skjuta så centralt. Folk jag känner har sett döda kroppar på gatan, säger en flygrädd kvinna till sin kollega på planet från Malmö till Stockholm.

Hon är nyinflyttad malmöbo och tycker att våldet har kommit för tätt inpå.

Valentina Öberg bor på lindängen där en man nyligen sköt till döds. ”Jag tänker varför, varför. Men det finns inga svar”.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 10

På femte våningen i höghuset Motetten ska Alexandra, Valentina, Anton och Stefan Öberg snart äta köttfärslimpa. ”Min son går i förskolan på Kantatgatan där mannen sköts. Det är självklart hemskt men om man lyssnar på politikerna låter det som ett nytt problem. Det är det inte”, säger Valentina Öberg.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 10

I radio RGRA:s studio på Rosengård sitter Mohammed Dawoud och pratar om den senaste tidens skjutningar i Malmö.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 10

Janet Chikane (t v) är en av grundarna till Bow Down dance academy som lockar åttaåriga Kylie CeaCea och hundratals andra barn och ungdomar till kurserna.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 4 av 10

”Det går att peka på en miljon problem. Vi går bara ut och identifierar positiva krafter, då ser plötsligt verkligheten helt annorlunda ut”, säger Nicolas Lunabba, projektledare för nätverket Helamalmö.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 5 av 10

Med 16 våningar är Motetten det högsta huset på Lindängen. Trots att inga nya bostäder byggs blir antalet boende i området fler för varje år.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 6 av 10

”När jag var yngre var tjejer det som var mest intressant. Nu känner jag elever i nian som säljer droger, säger Said Mekahal som leder fotbollsträningarna.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 7 av 10

Lindängen byggdes i stadsdelen Fosie i södra Malmö under 1970-talet. Här sköts en man till döds mitt på dagen i början av januari. Polisens trygghetsmätningar visar att många boende undviker att röra sig utomhus trots att den faktiska utsattheten för brott definieras som låg i området.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 8 av 10

På Lindängens pizzeria pratar Roland Jönsson och Tony Bengtsson om hur deras deltagande i tv-kören Den sjungande trappuppgången förändrat dem.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 9 av 10

Sju dagar i veckan använder projektet Allaktivitetshuset Lindängeskolans lokaler till allt från fotboll till pyssel.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 10 av 10
Annons
Annons
Annons