Annons

Klas Åmark:Vardagen efter en kris inte alltid som man tänkt

Jubel på Kungsgatan i Stockholm den 8 maj 1945.
Jubel på Kungsgatan i Stockholm den 8 maj 1945. Foto: TT

I dag är det 75 år sedan en hel värld jublade över Nazitysklands stora kapitulation efter andra världskriget. Efter ruset följde för Sveriges del ett efterkrigsprogram i 27 punkter, vitböcker om neutralitetspolitiken och en vardag med stigande antal skilsmässor och självmord.

Under strecket
Publicerad

Det är i år 75 år sedan det andra världskriget tog slut. De tyska arméerna kapitulerade den första veckan i maj 1945. Den stora kapitulationen skedde den 7 maj och trädde i kraft dagen därpå. Meddelandet om krigets slut möttes med glädjescener som gått till historien. I Sverige är det framför allt bilderna från det entusiastiska firandet på Kungsgatan i Stockholm som fastnat på våra näthinnor – det firande som till exempel finns med i början av tv-serien ”Vår tid är nu”. 

Men hur var det då, var det bara eufori eller fanns det andra strömningar, på eller under ytan? Vad väntade när man kunde återgå till den fredliga vardagen, hur skulle livet gestaltas inför den nära framtiden? Det är frågor som känns aktuella nu när vi väntar på att få återgå till vardagen efter coronaepidemin. 

Annons
Annons
Annons