Annons

Vardagen är ännu inte jämställd

KVINNODAGEN Trots allt tal om jämställdhet har kvinnor i Sverige fortfarande inte samma möjligheter i vardagen som män. Alltför lite har gjorts för att kvalitetssäkra samhällets service så att den kommer både kvinnor och män till lika del, skriver jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och ordföranden för Sveriges kommuner och landsting Anders Knape.

Under strecket
Publicerad

Det finns många berättelser om bristande jämställdhet från verkligheten ute i våra kommuner eller landsting. En 17-årig fotbollstjejs division ett-lag har fått sämre tillgång till den kommunala idrottshallen än korpfotbollskillarna. På vissa håll har kvinnor fått färre hemtjänsttimmar än män med samma vårdtyngd. Kvinnliga konstnärer har i genomsnitt fått 15 procent lägre pris av landstinget för sina målningar jämfört med manliga konstnärer.

Liknande exempel har återfunnits på våra sjukhus. Läkares okunskap om kvinnors ljumskbråck har till stor del berott på brister i läkarutbildningens huvudlärobok i kirurgi, enligt överläkaren Anders Kald. Läroboken beskriver med bara några rader hur en kvinna bör opereras – utan anatomiska bilder.

Annons
Annons
Annons