X
Annons
X
Recension

Baddräkten Vardag i mötet med Sverige

En liten somalisk flicka sitter uttråkad och tittar på när de andra barnen badar i simhallen. Hon får inte bada tillsammans med pojkar för sina föräldrar, vilket betyder att hon inte kan bada med klassen.
En dag provar hon en baddräkt som ligger slängd på golvet. En påpasslig badvakt ger henne en lapp på somaliska och svenska där det står om särskilda tider enbart för kvinnor. Mamma och Fadumah går tillsammans till simhallen och besöket för dem närmare varandra. Mamma berättar om sin dröm om att lära sig cykla, något som verkar mycket svåruppnåeligt.

Boken, som tidigare vunnit Natur och Kulturs barnbokstävling, är lättläst och har form och layout som en "börja läsa"-bok. Varannan sida har en heltäckande bild med mjukt tonade bakgrunder. De väl avvägda teckningarna är försiktigt humoristiska. Miljöerna som skildras är simhallen,
klassrummet och någon gatubild. Ingen tydlig interiör är från Fadumhas hem - författaren och illustratören skildrar henne med värme men från en position som tydligt befinner sig utanför hennes sfär.
Med svenska jämställdhetsmått mätt utsätts Fadumah för ett förtryck som väcker ilska hos läsaren - i varje fall hos mig. Den jag blir mest arg på är pappan, som aldrig ses i bild men som är allestädes närvarande som en maktfaktor. Frågan hur förtryckta flickor kan stödjas på ett sätt så att de samtidigt behåller goda relationer till sina familjer väcks. Här gör badvakten en insats för att öka möjligheterna till anpassning för kvinnorna. Boken är lite problematisk men jag känner mig nöjd med att den ställer sig på Fadumahs sida, det är hon som hamnar mest i kläm mellan kulturerna.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X