Annons

Vardag ersatte visioner i den gröna Bullerbyn

Sex år har gått sedan inflyttningen i ett av de allra första ekologiska flerfamiljshusen i Sverige. Flyttlassen var fyllda med visioner och drömmar. Nu har visionerna slipats ner till vardag och vana. Några drömmar har kraschlandat bland komposthinkar och bajstunnor - andra visat sig förvånansvärt slitstarka.

Under strecket
Publicerad

Förändringen syns inte utifrån. Huset ser fortfarande ut som många andra funkisinspirerade institutionsbyggnader från 30-talet. Men i det före detta vårdhemmet Gebers i södra Stockholm bor nu 50 vuxna och 40 barn i 32 lägenheter anpassade för ekologiskt boende.
Hit kommer folk från hela världen på studiebesök. Varje sommar brukar Sida visa upp Gebers ekologiska toaletter för någon grupp utländska tekniker och miljötjänstemän.
Fast den här soliga dagen är det inte i första hand de ekologiska lösningarna som imponerar. Huset byggdes ursprungligen som konvalescenthem och läget är därefter - en stor strandtomt vid Drevviken. Många av Gebersborna sitter och kisar mot solen på uteplatser och verandor, på gårdsplanen spelar några ungar landhockey och intill skogsbacken mot sjön står en rad kaninburar.
En idyll.

– Ja, det är som ett Bullerbyn, säger Marcel Moritz och Helena Alenby-Moritz som bor här med sina barn, Silas 5 år och Marcus 2 år.
Men det är en idyll som krävt och fortfarande kräver en del av sina
innevånare.
Idén om ett ekologiskt flerfamiljshus föddes hos ett gäng unga miljöentusiaster i söderförorten Bagarmossen. Att det blev just här var en slump. Marcel Moritz och Helena Alenby-Moritz körde ibland bussen som vände på gårdsplanen till det nedlagda konvalescenthemmet. Våren 1995 stod huset tomt.

Annons
Annons
Annons