Annons
X
Annons
X

Vårdades på sjukhus – sambon får inga försäkringspengar

När Carina Engdahls sambo efter sex år på sjukhus avled trodde Carina att hon som förmånstagare till hans pensionsförsäkring skulle få pengar från Folksam. Men försäkringsbolaget vägrade – hennes partner hade tvingats folkbokföra sig på sjukhuset och Folksam ansåg därför att paret inte längre kunde betraktas som sammanboende.

Foto: SCANPIX/MONTAGE SVD

En natt 2001 förändrades Carina Engdahls liv för alltid. Hennes sambo, som då var 52 år gammal, fick plötsligt och oväntat en stroke. ”Det bara rasslade till”, berättar hon.

Sambon fick svåra hjärnskador och återhämtade sig aldrig. De närmaste åren levde han på olika vårdinrättningar. Han kunde varken prata eller äta själv, och när han 2007 fick en infarkt i hjärnan förvärrades allt än mer.

– Han kunde inte ens öppna sina ögonlock själv längre, han kunde inte andas själv och inte hosta själv, berättar Carina.

Annons
X

Den 22 december 2007 avled sambon.

Nu trodde Carina Engdahl att sambons pensionsförsäkring skulle betalas ut till henne eftersom det fanns ett återbetalningsskydd. Men det blev kalla handen från försäkringsbolaget Folksam. Bolaget har hittills vägrat att betala ut pengarna till Carina.

Under tiden sambon var sjuk hade Carina och parets barn nämligen flyttat till en ny bostad. Samtidigt hade skatteverket krävt att sambon folkbokfördes på den vårdinrättning han bodde på.

Det gjorde att paret, i Folksams ögon, inte längre var att betrakta som sammanboende. Och därmed hade Carina ingen rätt att få någon ersättning.

– Jag fick veta att om vi inte längre bodde på samma adress så var inte att betrakta som sambos längre, säger Carina Engdahl till SvD.se.

I försäkringsvillkoren tas just detta upp. ”Med den försäkrades sambo avses person med vilken den försäkrade vid tidpunkten för dödsfallet sammanbodde enligt sambolagen”.

Också en före detta sambo kan vara förmånstagare – men då krävs att den personen är namngiven. Den informationen fick dock aldrig Carina Engdahl.

– Man litar ju på försäkringsbolagen och att man ska få den hjälp man betalat för när det händer en anhörig något, säger hon.

I stället blir parets två barn, som i dag är 16 och 14 år gamla, förmånstagare. Pengarna från försäkringsbolaget kommer att sättas in på ett konto som sedan kontrolleras av en överförmyndare, berättar Carina Engdahl.

– Det är klart att tjejerna också ska få del av pengarna, och jag bryr mig egentligen inte om hur mycket jag får, men det är principen, att försäkringsbolaget inte ska kunna sälja en produkt som sedan inte fungerar.

På Konsumenternas försäkringsbyrå, en självständig byrå som ger rådgivning om försäkringar, har man inte hört talas om problemet tidigare.

– Det låter som en väldigt strikt tolkning av Folksam, och det är inte ett problem som är vanligt, säger juristen och rådgivaren Christina Meder.

Och när SvD.se ringer upp Folksam medger chefsjuristen för personförsäkringar Kjell Pettersson att företaget kan ha gjort fel.

– Det låter som ett knepigt fall, men det faktum att han blev skriven på sjukhuset ska inte diskvalificera henne från att vara förmånstagare. Beslutet låter mycket tveksamt, och hon bör be oss att ompröva det.

– Har förhållandet inte upphört så kan hon säkert visa det genom att få intyg från sjukhuspersonalen eller vänner och bekanta, säger Kjell Pettersson.

Men så har det inte låtit när Carina Engdahl självt hört av sig till Folksam – i samtalen har det gjorts klart att hon inte kan få några pengar eftersom paret inte var folkbokförda på samma adress, säger hon.

– Då hörde jag av mig till företagets kundombudsman, och han tyckte det hela lät konstigt. Men sedan har jag inte hört ett ord från dem. Jag har till och med ett brev där de skriver att jag inte kan få några pengar för att vi inte är folkbokförda på samma adress.

Carina Engdahls råd till alla som lever i ett samboförhållande är att vara noggrann med att skriva ut vem som ska vara förmånstagare med namn och personnummer. Hade paret gjort det hade dagens problem aldrig uppstått.

Också Konsumenternas försäkringsbyrå uppmanar sammanboende att vara uppmärksamma på försäkringsvillkoren.

– Man ska alltid tänka på vad de generella villkoren innebär, och om det är bättre att skriva ut vem som ska vara förmånstagare, säger Christina Meder.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX/MONTAGE SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X