Vård och fängelse i Knutby-målet

Den åtalade Knutbypastorn Helge Fossmo dömdes på fredagen av Uppsala tingsrätt till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan av försök till mord på hans andra hustru. Han döms också för anstiftan till försök till mord på den manlige grannen. Barnflickan Sara Svensson döms till rättspsykiatrisk vård för mord och försök till mord på hustrun. Hon döms också för försök till mord på den manlige grannen.

Under strecket
SvD, TT
Publicerad
Annons

Domen i Knutby-målet föll i Uppsala tingsrätt klockan 14 på fredagen. Det stod då klart att Helge Fossmo, som många väntat, döms till livstids fängelse för mord och anstiftan till mord på sin andra hustru.
Däremot ogillas åtalet för mord på pastorns första hustru den 18 december 1999 av Uppsala tingsrätt. Pastorn frias helt från det.
Sara Svensson döms till rättspsykiatrisk vård med särkild utskrivningsprövning.
Båda döms också för mordförsöket på den manlige grannen, Fossmo för anstiftan för försök till mord och Svensson för försök till mord.

I domen utdöms också olika skadestånd som de dömda ska betala. Pastorns barn tilldöms till exempel skadestånd på 100 000 kronor var och den skottskadade grannen 315 652 kronor.
De båda dömda Helge Fossmo och Sara Svensson ska, i vissa delar gemensamt och i vissa var för sig, betala totalt 867 417 kronor i skadestånd till sina offer och deras anhöriga.

Annons
Annons
Annons