Annons

Döende tillåts bli nedsövda

Nya etiska riktlinjer kan göra det lättare för svårt sjuka och döende patienter att själva avgöra när de vill avsluta sina liv. Det handlar både om totalförlamade som vill avbryta sin respiratorbehandling i förtid och ALS-patienter som vill bli nedsövda för att slippa ifrån den sista tidens lidande.

Publicerad

En liberalisering är på väg i synen på patienternas självbestämmande i det sista skedet av livet. Både Läkarförbundet och Läkaresällskapet är på väg att omformulera och förtydliga de regler läkarna har att hålla sig till när de möter dessa svårt sjuka och döende patienter.

–Om patienten ska vara med och ta ansvar för sin hälsa och sjukdom under andra skeden i livet, varför skulle han eller hon inte få vara med och bestämma över sin egen död? undrar Niels Lynoe, professor i medicinsk etik vid Karolinska Institutet.

Lars-Olov Hammergård fick diagnosen ALS för fem år sedan. Idag är han så dålig att han med nöd och näppe klarar sin vardag i hemmet. Utan permobilen skulle han vara förvisad till sängen.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons