"Vårbynätverket kommer växa sig starkt igen"

Många unga vill visa framfötterna och ta plats nu när stora delar av Vårbynätverket dömts till långa fängelsestraff. Det kan leda till en farligare situation, tror polisen Reine Berglund. Arkivbild.
Många unga vill visa framfötterna och ta plats nu när stora delar av Vårbynätverket dömts till långa fängelsestraff. Det kan leda till en farligare situation, tror polisen Reine Berglund. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Toppskiktet i det så kallade Vårbynätverket har dömts till långa fängelsestraff.

Men i området där de verkat är narkotikahandeln åter i full gång.

Detta med hjälp av nya, yngre aktörer, som enligt polis kan vara än farligare än sina föregångare.

Under strecket
Erika Nekham/TT
Publicerad
Annons

– Det var lugnt ett par månader, nu är det full rulle på narkotikaförsäljningen och den sker egentligen mer öppet än innan och kanske på sitt sätt farligare, för det är inte samma disciplin. Nu är det otydligt om det är någon som håller i taktpinnen eller om det är flera. Det känns som att de är fler yngre och att de har fler vakter ute i området när vi kommer, säger polisinspektör Reine Berglund.

Han jobbar i Huddinge söder om Stockholm, som chef för en grupp som arbetar med riktade insatser mot de kriminella nätverken i området. Det omtalade Vårbynätverket som haft sin bas i området har han goda kunskaper om efter att i flera år ha följt dess medlemmar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons